Z dobrego upieczesz najlepsze!

3 PraKłosy Chrupiące bułeczki

z KOMPLET 3 PraKłosy

 

 

KOMPLET 3 PraKłosy 3,50 kg
mąka orkiszowa, typ 630 6,50 kg
drożdże 0,10 kg
woda około 6,50 kg
łączna ilość około: 16,60 kg

Wykonanie:

Ze wszystkich składników wyrobić ciasto i odstawić do garowania.

  • czas miesienia: (miesiarka spiralna)  5 minut – 1. bieg,  5 minut – 2.  bieg (ciasto musi odchodzić od ścianek dzieży) 
  • temperatura ciasta:  24-26°C 
  • czas gary ciasta:  35 minut

Od razu po zakończeniu miesienia ciasto rozważyć na presy, podzielić na dzielarce i zaokrąglić.

  • naważka presy:  3,00 kg 

Kawałki ciasta ułożyć na podkładach i odstawić do garowania w temperaturze pokojowej.

  • czas gary:  1,5-2 godzin 

Następnie delikatnie uformować podłużne bułki, obtoczyć w mące żytniej i ułożyć szwem do dołu na posypanych mąką podkładach. Odstawić do garowania w temperaturze pokojowej.

  • czas gary bułek:  1-1,5 godziny 

Po upływie czasu gary przełożyć bułki szwem do góry na aparaty załadowcze, wsunąć do pieca i zaparować.

  • temperatura pieczenia: 230°C spadająca do 210°C 
  • czas pieczenia:  22-25 minut
mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media