Z dobrego upieczesz najlepsze!

Croissanty

z KOMPLET Croissant 15

receptura podstawowa 344 sztuki

 

Ciasto:  
KOMPLET Croissant 15 1.500 g
mąka pszenna, typ 550 8.500 g
świeże drożdże (suszone 170 g) około 500 g
woda około 4.800 g
margaryna lub masło (do zawijania warstw) około 5.350 g
łączna ilość: 20.650 g

 

Wykonanie:

Składniki połączyć i wyrobić ciasto.

  • Czas miesienia: (miesiarka spiralna) 3 minuty pierwszy bieg, 3 minuty drugi bieg
  • Temperatura ciasta: około 24°C

Do wałkowania warstw użyć 300-350 g masła lub margaryny na 100 g ciasta. Dalsze przygotowania standardowo. Upiec po garowaniu. Piec pod parą lub posmarować jajem.

  • Naważka: 60 g /1 sztuka
  • Temperatura pieczenia:190-210°C
  • Czas pieczenia: około 17-20 minut
mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media