Z dobrego upieczesz najlepsze!

Kostka makowa z kremem o smaku karmelowo-orzechowym

KOMPLET Makówka 



 

Blaty makowe dwie sztuki:  
KOMPLET Makówka 2.000 kg
margaryna 80% 800 g
jaja 1.000 g
woda 800 g

4.600 g
Syrop cukrowy:
cukier  350 g
woda  350 g
spirytus 50 g
  750 g
Warstwa owocowa:  
nadzienie cukiernicze pomarańczowe lub morelowe 1.000 g
Krem o smaku orzechowo-karmelowym:  
KOMPLET Kiddy Noisette 500 g

KOMPLET Baza Karmelowa

600 g
KOMPLET Krem Piruet (gotowy) 1.000 g
woda (100°C) 500 g
spirytus 50 g
  2.650 g
Dekoracja - masa karmelowa:  
KOMPLET Baza Karmelowa 600 g
mleko (60°C) 800 g
  1.400 g
łączna ilość 10.400 g

Wykonanie:

Wszystkie składniki blatów makowych połączyć i wyrobić za pomocą płaskiego mieszadła na średnim biegu miksera. Gotowe ciasto rozsmarować na 2 papiery 40x60 cm. Upiec.
czas mieszania:  10 minut
temperatura pieczenia:  200°C
czas pieczenia:  około 25-30 minut
Składniki syropu połączyć i wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Syropem nakropić blaty makowe (dolny 300 g, górny 450 g).
Nadzienie owocowe rozsmarować na dolny blat makowy 500 g, pozostałe nadzienie użyć do dekoracji wierzchniej ciasta.
Wodę połączyć z KOMPLET Bazą Karmelową oraz KOMPLET Kiddy Noisette i wymieszać, gotową masę ostudzić. Następnie dodać gotowy KOMPLET Krem Piruet i spirytus. Gotowy krem (2.300 g) nanieść pomiędzy dwa blaty makowe. Pozostały krem rozsmarować na wierzch ciasta.
Składniki masy połączyć i ostudzić. Nadzienie owocowe (pomarańczowe lub morelowe) wyszprycować na wierzch ciasta w postaci pasków zachowując odstęp, całość zalać masą karmelową. Udekorować dowolnymi elementami czekoladowymi.
mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media