Z dobrego upieczesz najlepsze!

Receptura na mundial 2018

 

Złota Piłka 

 Ø 18 cm, 5 form "piłka nożna"



 

Ciasto karmelowe-2 blaty40x60 cm: 
 
KOMPLET Karmelowe Soft 1000 g
olej roślinny 
450 g
woda 100 g
jaja
450 g
mąka pszenna, typ 550 100 g
czerwone porzeczki 600 g

2.700 g
Krem:
KOMPLET Gourmet Royal 700 g
 woda 1700 g


KOMPLET Stabilizator Neutralny 350 g
woda  300 g
likier krupnik (lub dowilny alkochol) 300 g
  3.350 g
Dekoracja:  
KOMPLET Kiddy Choco 200 g
KOMPLET Kiddy Sanetta 100 g
złoty barwnik w płynie 10 g
  310 g
łączna ilość: 6.360 g

Wykonanie:

Składniki ciasta karmelowego, oprócz czerwonych porzeczek, połączyć i wyrobić na średnim biegu miksera za pomocą płaskiego mieszadła. Ciasto rozsmarować na papiery, posypać czerwonymi porzeczkami i upiec. Z gotowych blatów wykroić po 5 krążków o średnicach: 15, 13, 11 i 9 cm (na jeden tort 4 krążki).

  • czas mieszania:  5 minut
  • temperatura pieczenia:  210°C 
  • czas pieczenia:  12 minut 

KOMPLET Krem Gourmet Royal napowietrzyć z wodą na szybkim biegu miksera za pomocą gęstego mieszadła. Wodę, likier krupnik i KOMPLET Stabilizator Neutralny połączyć, dodać do KOMPLET Krem Gourmet Royal. Gotowy nakładać do form przekładając biszkoptami karmelowymi. Plastikowe formy przed nałożeniem kremu przesmarować olejem i posypać cukrem pudrem.

KOMPLET Kiddy Choco i KOMPLET Sanetta rozpuścić i połączyć. Następnie nanieść natryskiem na zamrożone torty. Wierzch udekorować złotym barwnikiem i dowolnymi elementami z czekolady.

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media