Z dobrego upieczesz najlepsze!

Sezon na śliwki

Ciasto krojone ze śliwkami 60 x 20 cm

z KOMPLET Gourmet Królewskie 30

 

Ciasto receptura podstawowa:  
KOMPLET Gourmet Królewskie 30 300 g
mąka pszenna 700 g
masło (lub margaryna) 150 g
drożdże 50 g
jaja 60 g
woda 300 g
łączna ilość: 1.560 g

Wykonanie:

Receptura podstawowa na ciasto:

  • czas zagniatania (miesiarka spiralna): 1 minuta -1. bieg, 8 minut - 2. bieg
  • temperatura ciasta: około 24 C
  • czas spoczynku: około 15 minut
  • czas gary uformowanego ciasta: 30-45 minut
  • czas pieczenia: zależy od rodzeju produkowanego pieczywa
  • temperatura pieczenia: 180-190 C

 

Ciasto krojone ze śliwkami:

 

 

Ciasto:  

KOMPLET Gourmet Królewskie 30 (gotowe)

patrz receptura podstawowa

800 g
Do posmarowania:
KOMPLET Nadzienie Migdałowe 100 g
woda 60 g

160 g
Warstwa owoców:
śliwki (świeże, bez pestek) 2.250 g
   
Do dekoracji:  
migdały (płatki, prażone) 100 g
   
łączna ilość: 3.310 g

Wykonanie:

Wyrobić ciasto i odstawić do spoczynku (patrz receptura podstawowa powyżej). Następnie rozwałkować i ułożyć na przygotowanej blasze. Wymieszać ze sobą składniki nadzienia migdałowego i odstawić do spęcznienia masy. 

  • czas pęcznienia: około 10 minut

Następnie posmarować ciasto przygotowanym nadzieniem migdałowym. 

  • naważka nadzienia: około 160 g

Na wierzch ciasta wyłożyć śliwki (bez pestek) i odstawić do wyrośnięcia. Następnie upiec. 

  • czas gary uformowanego ciasta: 30-54 minut
  • czas pieczenia: około 50 - 55 minut
  • temperatura pieczenia: 180 - 190 C

Po wystygnięciu ciasto posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media