Z dobrego upieczesz najlepsze!

Tort Kokosowa Dama

 

10 sztuk, forma KOMPLET Margaretka



 

Ciasto:
 
KOMPLET Kokosówka  2.000 kg
jaja  1.000 kg
margaryna 800 kg
woda 300 kg
  4.100 g
Żelka z rabarbaru:
KOMPLET Stabilizator Neutralny 200 g
cukier  370 g
rabarbar 1.250 g
woda 500 g
śmietanka 30% 380 g
  2.700 g
Biały krem:  
KOMPLET Krem Piruet (gotowy) 1.000 g
KOMPLET Kiddy Weiss 1.000 g
KOMPLET Stabilizator Neutralny 200 g
mleko 2% 600 g
dowolny alkohol (np. Winiak Luksusowy) 400 g
  3.200 g
Dekoracja:  
KOMPLET Kiddy Weiss 600 g
KOMPLET Sanetta 400 g
biel tytanowa (biały barwnik) 2 g
  1.002 g
łączna ilość: 11.002 g

Wykonanie:

 Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na średnim biegu miksera za pomocą płaskiego mieszadła. Gotowe ciasto rozprowadzić na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i upiec. Z ostudzonych blatów skroić skórkę i wykroić 10 spodów przy użyciu formy KOMPLET Margaretka oraz 10 krążków Ø12 cm.

  • czas ubijania:  8 minut 
  • temperatura pieczenia:  200°C 
  • czas pieczenia:  20 minut 

Rabarbar, wodę, śmietankę, cukier zagotować i zmielić. Pod koniec dodać KOMPLET Stabilizator Neutralny i ostudzić. Gęstniejący żel wylać do foremek Ø14 cm ułożonych na spodach kokosowych. Przykryć mniejszym krążkiem ciasta kokosowego.

Mleko zagotować i połączyć z KOMPLET Stabilizator Neutralny oraz KOMPLET Kiddy Weiss, masę ostudzić.Następnie wymieszać z alkoholem i ubitym kremem Piruet. Gotowy krem rozlać do form z ciastem kokosowym i żelką z rabarbaru.

Wszystkie składniki rozpuścić i wymieszać. Nanieść na zamrożone torty natryskiem. Dekorować żelem na zimno i opcjonalnie dowolnymi elementami czekoladowymi.

 

 

 

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media