Z dobrego upieczesz najlepsze!

Wakacyjna Pani Walewska

 

forma 40x60 cm

Blaty kruche kakaowe, 2 blaty 60x40 cm

 
KOMPLET Ciastka Kruche 50 600 g
margaryna 80% 550 g
jaja 50 g
mąka pszenna typ 550  600 g
kakao 30 g
  1.830 g
Beza z kawą:
KOMPLET Bezy Meringue 60  g
cukier (kryształ, drobny) 400 g
woda (100°C) 200 g
kawa rozpuszczalna ( sypka) 10 g
skrobia ziemniaczana  20 g
czarne porzeczki (konfitura lub w żelu 80%) 200 g
migdały (płatki) 100 g

 

990 g
Galaretka z owocami: 
galaretka cytrynowa  400 g
woda (100°C) 1.000 g
banany (dojrzałe, obrane) 1.00 g 

truskawki (świeże lub mrożone)

500 g
owoce sezonowe (jagody, maliny, czarne porzeczki) 500 g

 

3.400 g

Krem jogurtowy:

 
KOMPLET Krem Volu 400 g
woda (18°C) 800 g
KOMPLET Stabilizator Jogokiss 500 g
woda 500 g
  2.200 g
Dekoracja:  
KOMPLET Neuschnee 150 g
łączna ilość: 8.570 g

 

 

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki blatu połączyć i wyrobić do konsystencji ciasta kruchego. Podzielić na dwie części: 1.000 g i 830 g, rozwałkować na dwa papiery 60x40 cm i przełożyć na blachy z rantem. Blat 1.000 g upiec.

  • temperatura pieczenia: 190°C
  • czas pieczenia: 10-15 minut

KOMPLET Bezy Meringue i cukier połączyć, ciągle mieszając dodać wodę. Ubijać na szybkich obrotach do uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji. Pod koniec ubijania wsypać kawę i skrobię ziemniaczaną, ubijać jeszcze 3 minuty. Drugi nie upieczony blat kruchy 830 g przesmarować czarnymi porzeczkami w żelu. Wyłożyć na niego bezę za pomocą worka cukierniczego, nadając jej dowolny wzór. Wierzch posypać płatkami migdałów i upiec.

  • temperatura pieczenia: 170°C
  • czas pieczenia 25-30 minut.

Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do momentu stężenia. Banany obrać i pokroić na 2-3 części wzdłuż, a następnie poukładać na kruchym cieście. Truskawki pokroić na plastry i razem z innymi drobnymi owocami wsypać do galeretki, wylać na blat z bananami. Schłodzić.

KOMPLET Krem Volu i wodę ubić na szybkim biegu za pomocą gęstego mieszadła. Do ubitego kremu dodać KOMPLET Stabilizator Jogokiss połączony z wodą, ubijać jeszcze 1 minutę. Gotowy krem nanieść na wierzch galaretki, rozsmarować. Następnie przykryć kruchym blatem z bezą.

  • czas mieszania kremu: 5 minut

Wierzch schłodzonego cista posypać pudrem dekoracyjnym KOMPLET Neuschnee.

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media

Ta strona korzysta z plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Zamknij komunikat.