Z dobrego upieczesz najlepsze!

„4 x 1”, czyli tajemnica sernika i ciast piaskowych

Serce sernika

Sernik jest ciastem typowym dla obszarów niemieckojęzycznym (choć lubimy myśleć, że to wypiek o polskich korzeniach). Przypuszcza się, że starożytni Grecy mogli znać już podobny specjał. Ale czy w czasach antycznych znanych było aż tyle jego odmian?. Są dwa główne kryteria, zgodnie z którymi dzielimy serniki: kraj, z którego pochodzi oraz sposób przyrządzania.

Zgodnie z pierwszym kryterium możemy mówić o serniku: wiedeńskim, nowojorskim, rosyjskim czy japońskim. Z kolei najbardziej znanym typem sernika jest sernik pieczony, którego bazę stanowią: mąka pszenna albo skrobia ziemniaczana, jaja, masło lub margaryna, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól oraz oczywiście ser twarogowy. W niektórych wariantach dodaje się śmietankę lub olej. Zmieszane składniki piecze się w temperaturze około 180°C.

Głównym składnikiem decydującym o smaku „króla” deserów jest oczywiście twaróg lub niesolony biały ser – oba z mleka pasteryzowanego. Po dokładniejszej analizie procesu produkcji twarogu, który jest gatunkiem sera świeżego, widać że decydującą rolę odgrywają zawsze cztery czynniki: temperatura, czas, kultury bakterii chlebowych oraz podpuszczka. Dwa ostatnie odpowiadają za ścięcie się mleka i tym samym za wytrącenie kazeiny. W cyklu produkcyjnym sera wykorzystuje się rożne etapy zaawansowania tego procesu – trwa on od 6 do 8 godzin i odbywa się w temperaturze od 2 do 22 stopni Celsjusza. Na koniec, po odlaniu serwatki, otrzymujemy produkt końcowy, czyli twaróg.

Nie tylko na święta polecamy KOMPLET Gourmet Ciasto Serowe, KOMPLET Seromix, KOMPLET Półkruche – znane mieszanki wyborne w smaku i doskonałe w użyciu.

Zamki z piasku

Lekkie, puszyste, delikatne i wilgotne. Proste w przygotowaniu i zawsze smaczne – mowa o ciastach piaskowych. Dlaczego piaskowych? Bo ich wnętrze przypomina strukturę piasku, łatwo się rozsypuje i kruszy a jest przy tym niesamowicie puszyste i miękkie. Słowa starej piosenki mówią, że „kto dobrze gotuje siedmiu rzeczy potrzebuje”, a ten, kto piecze ciasto piaskowe, ma jeszcze łatwiej, bo potrzebuje tylko czterech: jaj, cukru, masła i mąki lub kartoflanki – w tych samych proporcjach, czyli zgodnie z zasadą „4X1”.

Ciasto piaskowe można przyrządzić dwiema metodami: metodą dwóch lub jednego garnka – w zależności od ilości czasu, którym dysponujemy. Metoda dwóch garnków polega na osobnym ubiciu na pianę żółtek i białek, co daje w końcowym efekcie lekkie, delikatne i puszyste ciasto, dzięki dużej ilości wtłoczonego w masę powietrza. Kto z kolei chce upiec ciasto piaskowe szybko, może posłużyć się „metodą jednego garnka”. Wtedy niezbędny jest proszek do pieczenia, ponieważ pozwoli nam zachować efekt ciasta delikatnego i puszystego.

Istnieje wiele odmian ciasta piaskowego, zarówno tych podstawowych, jak i bardzo wyrafinowanych. Jednakże wszystkie oparte są na powyższym, klasycznym przepisie podstawowym: prostym i dobrym. A najlepsze ciasta piaskowe otrzymamy stosując mieszankę  KOMPLET Soft Sand.

Produkty powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media