Z dobrego upieczesz najlepsze!

  • 06-01-2015

    Wypieki na Trzech Króli. Cz. II

    To samo święto – tak wiele wypieków. Zapraszamy w podróż po krajach Europy i obu Ameryk, żeby przekonać się jakie smaki towarzyszą mieszkańcom różnych państw 6 stycznia każdego roku oraz jakie przedmioty są umieszczane w ciastach przygotowanych na Trzech Króli.

    czytaj więcej ›

  • 02-01-2015

    Wypieki na Trzech Króli. Cz. I

    Od 2011 roku obchodzone 6 stycznia święto Trzech Króli jest w naszym kraju dniem wolnym od pracy. Jednak niestety tradycje kulinarne związane z tym dniem nie zostały przywrócone. Jak niegdyś Polacy świętowali uroczystość Objawienia Pańskiego i skąd wzięły się zwyczaje kulinarne na tę okazję?

     

    czytaj więcej ›

  • 03-12-2014

    Faworki: nie tylko polskie

    Nazwa „faworki” pochodzi od francuskiego słowa „faveur”, oznaczającego wąską wstążeczkę. Mogłoby się więc wydawać, że ojczyzną tego przysmaku jest Francja, jednak w rzeczywistości wywodzi się on z Niemiec i Litwy.

    czytaj więcej ›

  • 27-11-2014

    Słodkości z Kraju Kwitnącej Wiśni

    Kuchnia japońska kojarzy się przede wszystkim z sushi, miso oraz ramen. Ale mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni lubują się również w słodyczach, które znacznie różnią się od europejskich przysmaków. Przyrządzone z naturalnych składników i zmieniające się w zależności od pór roku pyszności przybierają niezwykle estetyczny wygląd, dzięki czemu nie sposób im się oprzeć.

    czytaj więcej ›

  • 11-11-2014

    Babà: kuzynka babki drożdżowej

    Śledząc historię wypieków możemy zauważyć, że wiele z nich powstało na rozkaz władcy albo przez przypadek. Jeśli chodzi o ciasto drożdżowe babà to kluczową rolę odegrała wybredność polskiego króla. Chociaż według jednej z legend przypadek też miał swój udział...

    czytaj więcej ›

  • 01-11-2014

    Rogal świętomarciński: chroniony skarb narodowy

    Pyszne ciasto półfrancuskie i rozpływające się w ustach nadzienie z białego maku – tak można opisać poznański specjał: rogal świętomarciński. Na to jak bardzo ów przysmak jest ceniony wskazują liczby: rzemieślnicy zrzeszeni w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu rocznie sprzedają ok. 500 ton tego wypieku, co stanowi 2 500 000 sztuk rogali.

    czytaj więcej ›

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media