Z dobrego upieczesz najlepsze!

Angielskie czy amerykańskie? Pyszne oblicza muffinek

Czekoladowe, z owocami, z orzechami i bakaliami – zachwycają smakiem mieszkańców wielu krajów. Amerykanie spożywają je zazwyczaj na śniadanie, zaś Anglicy gdy zbliża się pora five o’clock. Ale smakowite babeczki są również dostępne z innymi dodatkami, np. z marchewką, cukinią, płatkami owsianymi czy serem. Wielość oferowanych muffinek sprawia, że aż trudno się zdecydować, którą z nich wybrać podczas wizyty w kawiarni czy w cukierni.

Trochę historii
Muffinki (ang. muffins) zdecydowanie nie są przysmakiem o arystokratycznym rodowodzie. Zostały „wynalezione” przez służbę w wiktoriańskiej Anglii i powstały zgodnie z zasadą głoszącą, że nic nie może się zmarnować.
Popołudniami zbierano pozostałości po jedzeniu: kawałki chleba, masy ciastowej oraz ugotowane ziemniaki. Te trzy składniki zagniatano razem i tworzono w ten sposób nowe ciasto, które następnie smażono na patelni lub pieczono nad ogniem.
Jednak muffinki szybko przestały uchodzić za „danie służby”. Bardzo szybko chrupiące babeczki odkryła angielska klasa wyższa, której przedstawiciele z chęcią zaczęli zajadać się tymi słodkimi pysznościami podczas popołudniowej herbatki. Muffinki można było również kupić na ulicy u sprzedawców zwanych wówczas „Muffin men”: trzymających słodkie ciastka na szyi, zamknięte w drewnianym pojemniku.

Rodzaje muffinek
Pierwsze angielskie muffinki miały kształt pierścienia. W dzisiejszych czasach wyglądają jak płaskie drożdżowe bułeczki. Muffinki, które znamy w Polsce to amerykańska wersja tego specjału, która od pierwowzoru różni się zarówno kształtem jak i składem. Muffiny amerykańskie są babeczkami pieczonymi w foremkach, które w przeciwieństwie do muffin angielskich mają rzadszą konsystencję i rosną na bazie proszku do pieczenia, a nie drożdży.
Muffinki są szczególnie popularne w krajach anglojęzycznych (poza Wielką Brytanią i USA są często spożywane w Irlandii oraz w Australii), ale amerykańskie sieci kawiarni otwierane w wielu europejskich krajach upowszechniły ten specjał na Starym Kontynencie.
W Polsce znamy muffinki jako słodkie babeczki, ale ich rodzajów jest co nie miara! Począwszy od muffinek z owocami, przez muffinki z dżemem, masłem orzechowym czy miodem aż po muffinki wytrawne: z oliwkami, serami (np. pleśniowym, fetą czy mascarpone), cukinią, kukurydzą lub papryką.
Co ciekawe w USA poszczególne stany i miasta specjalizują się w przyrządzaniu konkretnego rodzaju muffinek. I tak Nowy Jork słynie z muffinek z jabłkami, Minnesota – z jagodami, a Massachusetts jest znane z muffinek kukurydzianych.

Zdobienia muffinek
W czym tkwi sukces amerykańskich babeczek o angielskim rodowodzie? Prosty sposób przygotowania sprawia, że kolejne cukiernie i kawiarnie chętnie włączają je do swojej oferty, a pyszne ciasto zyskuje uznanie konsumentów. Jest jeszcze coś, co ma bardzo duże znaczenie: atrakcyjny wygląd muffinek zachęca do ich skosztowania. A co ważne – w łatwy sposób może być urozmaicany. Najprostszym sposobem jest wybranie kolorowych papilotów (bibułek, w których znajdują się muffinki). Innym rodzajem zdobienia, które pozwala na dostosowanie babeczek do okazji oraz nadanie im fantazyjnego charakteru jest udekorowanie ich powierzchni, np. lukrem z barwnikami spożywczymi, kolorowym kremem czy posypką. Dzięki takim zabiegom muffinki stają się nie tylko ucztą dla podniebienia, ale również ucztą dla oczu. I wspaniale sprawdzają się na wszelkiego rodzaju przyjęciach.

Jeżeli myślą Państwo o włączeniu do oferty swojej piekarni, cukierni czy kawiarni klasycznych muffinek polecamy mieszanki Gourmet Muffin oraz Magic Muffin firmy KOMPLET Polska, które zapewnią babeczkom wspaniały smak. Możecie Państwo również urozmaicić gamę muffinek o muf finki smakowe np. czekoladowe (z Czekoladowego Soft), miodowe (z Miodowego Soft), orzechowe (z Orzechowego Soft) lub korzenne (z Korzennego Soft).

Produkty powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media