Z dobrego upieczesz najlepsze!

Bitwa o crème brûlée

Historia crème brûlée jest owiana tajemnicą, a o jego pochodzenie spierają się Francja, Hiszpania i Wielka Brytania. Bardzo podobny deser występuje również w kuchni portugalskiej. Pierwszy przepis na ten słodki specjał pojawił się w książce kucharskiej François Massialota w 1691 roku. Ale postaramy się odkryć okoliczności powstania kremu i wyruszymy w podróż w poszukiwaniu jego poprzedników.

Kuchenny incydent czy przemyślana kompozycja?

Zwrot „crème brûlée” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „przypalony krem”. Nazwa może nie jest zbyt smakowita, ale wiąże się z legendą dotyczącą powstania deseru. Jak podają niektóre źródła crème brûlée został stworzony przez zupełny przypadek lub jak kto woli: kaprys.

Wspomniany już Massialot był szefem kuchni książąt orleańskich. I choć znakomicie wykonywał swój fach trudno mu było zadowolić chlebodawców. Jednego dnia mały Filip Orleański zaczął grymasić podczas jedzenia: poskarżył się, że krem który mu zaserwowano jest zbyt zimny. Massialot głowił się i głowił co też może uczynić w tej sytuacji. W końcu znalazł rozwiązanie: przyłożył do talerza rozgrzane żelazo. W wyniku tego działania cukier zawarty w deserze skarmelizował się i przypalił, zaś sam krem nie zmienił temperatury. W ten sposób powstał bardzo ciekawy kontrast między ciepłą powierzchnią, a zimnym środkiem kremu.

Lecz prawdopodobnie to jedynie legenda, która niewiele ma wspólnego z rzeczywistością. Bardzo możliwe, że crème brûlée jest dziełem samego Massialota (w końcu to w jego książce kucharskiej po raz pierwszy pojawił się przepis na ten deser), jednak jest prawie pewne że francuski specjał powstał z inspiracji innymi potrawami. Ceniony kuchmistrz wiele podróżował i notował przepisy na regionalne potrawy. Przypuszcza się, że kosztował podobnych do crème brûlée deserów.

W poszukiwaniu poprzedników

Katalończycy uważają, że to oni stworzyli pierwowzór crème brûlée. Mają nawet wytłumaczenie jak do tego doszło. Ich zdaniem w XIX wieku Katalonię odwiedził francuski biskup, dla którego przygotowano deser. Jednak słodki krem wyszedł za mało gęsty, a że brakowało czasu by przygotować jakiś inny specjał podgrzali go, by stał się bardziej gęsty, a na jego wierzchu stworzono cukrową skorupkę. Biskup spożywając deser poparzył się w język i krzyknął: „Quema!” („Parzy!”). Francuskim odpowiednikiem tego słowa jest „brûlé” i stąd pochodzi nazwa „crème brûlée”.

Nie wiadomo czy Katalończycy mają rację, ale z pewnością jest to podobny deser. Do jego przyrządzenia również używa się śmietanki kremówki, cukru, żółtek jajek oraz wanilii. Ale dodatkowo wzbogaca się go mlekiem oraz skórką pomarańczy i cytryny. Krem kataloński (creme catalana): popularny w Hiszpanii deser różni się od zwykłego crème brûlée aksamitną konsystencją oraz intensywnie cytrynowym, a równocześnie mniej słodkim smakiem.

Co ciekawe możliwe jest również, że do stworzenia crème brûlée Massialota zainspirował deser angielski, ponieważ mistrz kuchni zmienił nazwę swojego specjału na „crème anglaise” (krem angielski). Wiadomo, że Massialot na pewno odbył podróż do Londynu, gdzie kosztował lokalnych specjałów kulinarnych. I co więcej Brytyjczycy utrzymują, że krem wywodzi się ze szkockiego regionu Aberdeenshire i od długiego czasu jest podawany na Trinity College w Cambridge (stąd nazywają go „Trinity Cream” albo „Cambridge burnt cream”).

Na zgodę i osłodę

Zamiast spierać się o pochodzenie deseru lepiej się nim uraczyć. Klasyczny crème brûlée powstaje na bazie kremu z jajek, śmietanki kremówki, białego cukru oraz wanilii. Współcześnie do jego przyrządzenia czasem wykorzystuje się także miód oraz brązowy cukier.

Utarte z cukrem żółtka łączy się z podgrzanymi ze śmietanką ziarenkami z laski wanilii i odstawia do schłodzenia (można również włożyć masę do lodówki). Następnie należy ją przelać do naczynia żaroodpornego oraz piec w piekarniku lub przypiec z pomocą specjalnego palnika. Na koniec wierzchnią warstwę deseru posypuje się cukrem i wkłada na chwilę do piekarnika (z opcją grillowania).

By skrócić czas związany z przygotowaniem deseru, a równocześnie uzyskać idealny smak firma KOMPLET Polska opracowała mieszankę do przyrządzenia crème brûlée. W ten sposób w łatwo i szybko można uzyskać delikatną konsystencję kremu o wyśmienitym waniliowym smaku.

Zachęcamy do wypróbowania mieszanki. Bon appétit!

 

Produkty powiązane z tym artykułem

Receptury powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media