Z dobrego upieczesz najlepsze!

Cake pops: ciastka na patyku

Co ma lizak do ciastka? – No jak to – rzeknie zapytana osoba. – Przecież jedno i drugie to słodycze. Ale odpowiedź na to pytanie nie jest jak się okazuje oczywista… Ostatnimi czasy cake pops, czyli smakołyk będący połączeniem lizaka i ciastka bije rekordy popularności w Stanach Zjednoczonych. Czy zagustują w nim także Polacy? Warto się przekonać, bo już w sprzedaży zaczęły pojawiać się tego rodzaju słodkości.

 Cake pops – słodycz bez historii?
W przeciwieństwie do wielu słodkich smakołyków cake pops jest nowym „wynalazkiem”. Za jego twórczynię uchodzi Angie Dudley (znaną jako Bakarella), która na swoim blogu internetowym od 1 lutego 2008 roku publikuje liczne przepisy na ciastkolizaki. Jej książka poświęcona tego rodzaju wypiekom szybko stała się bestsellerem, a dodatkowo cake pops zostały rozsławione w popularnym show Marthy Stewart i w efekcie stały się najpopularniejszą nowością cukierniczą 2011 roku w USA. Do tej pory powstało aż kilkadziesiąt książek na temat ciastek na patyku na różne okazje.

W Polsce cake pops oferują jak na razie tylko niektóre pracownie tortów i jedna ze znanych zagranicznych sieci kawiarni, ale na podstawie licznych przepisów zamieszczanych na blogach internetowych można stwierdzić, że ów smakołyk wzbudza duże zainteresowanie wśród mieszkańców naszego kraju.

Nowe wcielenie bajaderki?
Cake pops mają sporo wspólnego z bajaderkami. Tak jak one zazwyczaj powstają z resztek cukierniczych. Są również bardzo łatwe w przyrządzeniu. Potrzebne są do tego pokruszone ciastka lub ciasta, które zostają zmieszane z masłem, serkiem mascarpone, masłem czekoladowym albo orzechowym. Po uzyskaniu jednolitej masy należy dodać cukier lub kakao i ponownie zagnieść składniki. Następnie masę należy umieścić w lodówce na około 10-15 minut, a po upływie tego czasu uformować kulki.

Kolejnym krokiem jest namoczenie patyków w roztopionej czekoladzie oraz wbicie ich w uzyskane figury z masy. Gdy ta czynność zostanie wykonana trzeba obtoczyć kulki w roztopionej czekoladzie. Na koniec można je udekorować. Oczywiście to jak czasochłonne jest wykonanie cake pops w dużej mierze zależy od tego jaką będą mieć formę oraz w jaki sposób zostaną udekorowanie. Wykonanie kulek jest bardzo proste, ale często konieczne jest poświęcenie czasu na precyzyjne ich ozdobienie.

Co wyróżnia cake pops?
Ciastka na patyku są jeszcze w Polsce nieznane, co stanowi ich dużą zaletę. Z pewnością znajdzie się wiele osób, które chętnie skuszą się na słodkie małe co nieco: szczególnie, że cechuje je atrakcyjny wygląd oraz niska cena.
Inną mocną stroną cake pops jest możliwość ich dopasowania do okazji. Zagraniczni cukiernicy przyrządzają wyroby dopasowane wyglądem do zbliżającego się święta: na Boże Narodzenie renifery, bałwanki, płatki śniegu czy choinki, na Walentynki cake pops w kształcie serca, a na Halloween – duszkki czy dynie.
Ale nie jest to typowy wyrób sezonowy. Ciastkowe lizaki sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach: jako dekoracja stołu i przekąska. Urodziny, ślub czy spotkanie towarzyskie – każda z tych okazji będzie dobra na poczęstowanie gości efektownymi cake pops. Sprawdzą się także jako drobny upominek

Przyszłość ciasteczkowych lizaków w Polsce
Pokochali je Amerykanie, Anglicy i Australijczycy. Stały się również popularne w dużych miastach Niemiec, Hiszpanii czy Belgii. Coraz częściej są łączone z innymi smakołykami: wtykane w desery lodowe albo okazałe torty weselne. Wydaje się więc, że jest duża szansa na to, że zasmakują również Polakom. Możliwe, że już niedługo pojawią się w ofercie cukierni i kawiarni, a na ulicach naszego kraju będzie można dostrzec zarówno starych jak i młodych delektujących się smakiem pomysłowych cake pops.

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media