Z dobrego upieczesz najlepsze!

Ciasta dyniowe dookoła świata

W ostatnim artykule pisaliśmy o pumpkin pie: placku dyniowym, który jest znaną specjalnością w krajach w takich jak USA, Wielka Brytania i Kanada. Ale ciasta z tym składnikiem są znane na całym świecie. Jakie słodkości z dynią jedzą mieszkańcy Francji? A jakie Kubańczycy i amisze z Pensylwanii?

 

Amerykańskie pumpkin pie

Zaczniemy od najbardziej znanego ciasta dyniowego. Wielu Amerykanów nie może sobie wyobrazić Święta Dziękczynienia bez pumpkin pie, ale plackiem z dynią zajadają się na Halloween także Anglicy i Kanadyjczycy. Spód wypieku jest wykonany z kruchego ciasta, które po zagnieceniu wkłada się na pewien czas do lodówki albo zamrażarki, po czym piecze w piekarniku.

Nadzienie placka powstaje z purée z dyni, którą wcześniej się obiera, pozbawia pestek, kroi na kawałki i często także podgrzewa, by łatwiej stworzyć z niej pulpę. Do dyni dodawane jest mleko skondensowane, ubite białka jaj, żółtka oraz różnego rodzaju przyprawy korzenne (np. imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa). Wszystkie składniki zostają zmiksowane do uzyskania aksamitnej masy o jednolitej konsystencji. Na koniec masę wlewa się na ciasto i piecze w piekarniku.

Francuskie tarte à la citrouille

Francuskie ciasto dyniowe (tarte à la citrouille) pochodzi z centralnej części tego kraju i tradycyjnie jest serwowane 1 listopada na Toussaint, czyli francuski Dzień Wszystkich Świętych. Masa wypełniająca tarte à la citrouille różni się od tej, którą zawiera pumpkin pie. Zamiast mleka skondensowanego do dyni dodawana jest śmietana kremówka, a oprócz tego sporo brązowego cukru oraz semolina. Reszta składników jest podobna: jajka oraz przyprawy korzenne (imbir, cynamon i gałka muszkatołowa). Dynię kroi się na kawałki, gotuje, po czym odcedza i łączy z pozostałymi produktami. Po zmiksowaniu z nimi masę wlewa na spód ciasta i piecze w piekarniku.

Kubańskie flan de calabaza

To deser pieczony w foremce i w kąpieli wodnej, zupełnie inny niż pumpkin pie. Nie zawiera nadzienia, a dynia stanowi składnik masy ciasta. Żeby je stworzyć trzeba ugotować mleko ze śmietaną kremówką oraz potartą wanilią. Gdy ta mieszkanka ostygnie dodaje się do niej jajka, purée z dyni oraz korzenne przyprawy (np. cynamon i gałkę muszkatołową). Do formy zostaje wlany wcześniej przygotowany gorący karmel, a następnie wypełnia się ją dokładnie utartymi składnikami. Po upieczeniu w kąpieli wodnej ciasto przez kilka godzin przechowuje się w lodówce, po czym wyciąga z foremki i jest gotowe do spożycia.

Ciasto dyniowe amiszów

W Pensylwanii znane jest również inne niż pumpkin pie ciasto dyniowe. Mowa o przysmaku amiszów z Pensylwanii. Potomkowie Holendrów, którzy wyemigrowali do USA w pierwszej połowie XVIII wieku w poszukiwaniu wolności wyznania mają własne tradycje kulinarne, a jedną z nich jest wspomniane już ciasto dyniowe, które odznacza się maślanym smakiem, wyraźnym aromatem oraz przyjemną wilgotnością.

Ciasto amiszów z Pensylwanii to wypiek podobnie jak flan de calabaza pozbawiony nadzienia, w którym dynia jest elementem masy ciasta. Żeby stworzyć ten deser najpierw miesza się składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawy (cynamon, goździki, gałkę muszkatołową oraz ziele angielskie). Osobno zostają zmiksowane masło z cukrem oraz z kolejno dodawanymi jajami. Następnie dodajemy do nich rozdrobnione kawałki dyni, imbir w proszku, wanilię, rodzynki oraz wcześniej powstałą mieszankę suchych składników. Gdy całość utworzy jednolitą masę przelewamy ciasto do formy na babki i je pieczemy. Po wystygnięciu wystarczy posypać wypiek cukrem pudrem oraz podać ze świeżą śmietaną ze zmielonym imbirem i z ekstraktem z wanilii.

Jakie inne dyniowe specjalności warto przygotować? Firma KOMPLET Polska również przygotowała kilka propozycji dyniowych ciast. Zapraszamy do wypróbowania naszych receptur!

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media