Z dobrego upieczesz najlepsze!

Co łączy Neapol, Napoleona i napoleonkę?

Napoleonka to ciastko, które z jednej strony jest bardzo łatwe w przygotowaniu, z drugiej zaś uważane jest za bardzo wykwintne. Składa się zwykle z dwóch warstw ciasta francuskiego przełożonego kremem budyniowym, śmietankowym, rzadziej bezowym. Ciastko zazwyczaj posypane jest cukrem pudrem lub lukrem. W niektórych krajach dodatkowo wierzch ciastka dekorowany jest bitą śmietaną.

Ojczyzną napoleonki jest prawdopodobnie Neapol, a jej pierwowzorem francuskie „mille-feuille” czyli ciasto złożone z „tysiąca płatków”. Pierwotnie nazwa ta była zarezerwowana dla deseru składającego się z trzech warstw listkującego ciasta francuskiego przełożonego kremem waniliowym i w taki też sposób zostało opisane w książce „Kucharz francuski” wydanej w 1651 r. - jednym z kanonicznych tekstów francuskiej kultury kulinarnej.

W wielu krajach europejskich ciastka podobne do „mille-feuille” noszą nazwy związane z osobą Napoleona. Do końca nie wiadomo dlaczego. Zdaniem badaczy nazwę napoleonka należy raczej wiązać z francuskim przymiotnikiem określającym pochodzenie z włoskiego miasta Neapol – „napolitain”. Uważają, że błędne jest jej łączenie z osobą cesarza Napoleona Bonaparte. Napoleonkę należy raczej kojarzyć z Neapolem skąd specjał ten przywędrował do Francji, a napoleonka to po prostu błędnie zapisana nazwa „neapolitan”.

We Włoszech ciastko to nosi nazwę „mille foglie” i tak samo jak w języku francuskim oznacza „tysiąc płatków”. Podobnie nazywane jest także w Kanadzie, Danii, Estonii, Finlandii, Niemczech, Norwegii, czy w Szwecji. W Anglii z kolei znane jest jako „napoleon cake”, a w Polsce „napoleonka” (potocznie zwana też w niektórych regionach kremówką).

Ciekawostka:

W Warszawie określenie „napoleonka” przyjęło się od przedwojennej cukierni o tej samej nazwie. Napoleonka należała do Feliksa Gołaszewskiego, mieściła się przy ul. Świętokrzyskiej 26 i była zwrócona frontem do placu Napoleona. Sprzedawane w Napoleonce ciastka przejęły od niej nazwę i były sztandarowym produktem tej cukierni.

Do przyrządzania pysznych napoleonek polecamy KOMPLET Ciasto Francuskie oraz kremy: KOMPLET Krem Volu, KOMPLET Krem Patissiere Full, KOMPLET Krem Elba czy nasz najnowszy produktKOMPLET Krem Jogurtowy.

Produkty powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media

Ta strona korzysta z plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Zamknij komunikat.