Z dobrego upieczesz najlepsze!

Dynia-królowa jesiennych stołów

Dynia to uniwersalne warzywo o niezliczonej ilości zastosowań w kuchni, które nadaje się do wykorzystania niemal w całości. 

Z miąższu dyni można przygotować zupę - w zależności od upodobań kulinarnych na słodko lub słono, w wersji pikantnej lub łagodnej.

Sprawdzi się także jako składnik serników, muffinów, kotletów, gulaszu czy racuchów. Z kolei pestki oraz pozyskiwany z nich olej to wartościowy dodatek do ciast czy sałatek.

Historia dyni sięga czasów starożytnych. Grecy dynię zalaną winem wykorzystywali jako środek na zaparcia, zaś Rzymianie podawali ją na ucztach smażoną w miodzie.

Dynię oraz jej właściwości doceniali także meksykańscy Indianie, którzy wykorzystywali ją zarówno w kuchni jak i medycynie. Ponadto Indianie wierzyli, że dynia powstała z ciał zmarłych bogów dlatego też była silnie zakorzeniona w kulturze. Z dyni wyrabiano różne przedmioty, takie jak misy, naczynia a nawet rzeźby. Motyw dyni funkcjonował także jako element sztuki zdobniczej.

Europa o istnieniu dyni dowiedziała się dopiero w XV wieku, kiedy to Krzysztof Kolumb sprowadził ją na kontynent. Pierwsze ciasto dyniowe zostało przyrządzone przez osadników w Ameryce a była nim wydrążona, a następnie upieczona dynia, wypełniona miodem, mlekiem i przyprawami.

Najbardziej znanym ciastem dyniowym jest „pumpkin pie" – symbol amerykańskiego Święta Dziękczynienia. Z okazji Halloween plackiem z dynią zajadają się Anglicy i Kanadyjczycy.

12 października 2014 r. w Niemczech ustanowiono nowy rekord Guinnessa – zarejestrowano największą dynię świata. Ważyła 1054 kilogramów i pobiła ostatnią rekordzistkę z miasteczka New Richmond z Wisconsin, ważącą „tylko" 821 kilogramów. Warto też wiedzieć, że za "dyniową stolicę świata" uważa się Motron w stanie Illinois.

Dziś dynia kojarzona jest przede wszystkim z kuchnią, świętem Halloween, ale ma także różnorodne zastosowanie w kosmetologii, gdzie szczególnie ceniony jest olej z dyni mający silne właściwości nawilżające i odżywcze.

Dynia króluje na naszych stołach od połowy września nawet do końca stycznia. Najlepsze i najbardziej wartościowe są dynie ciężkie o symetrycznym kształcie i w mocno pomarańczowym kolorze. Po pokrojeniu dynia powinna być przyrządzona w tym samym dniu, dlatego też lepiej kupować ją w całości aniżeli w kawałkach.

Do przyrządzania ciast dyniowych polecamy nasz sprawdzony produkt: KOMPLET Dyniowe Soft oraz receptury na ciasta dyniowe powstałe z jego wykorzystaniem. Już teraz w zakładce Aktualności znajdą Państwo recepturę na kostkę dyniową z malinami a niebawem zamieścimy recepturę na sernik dyniowy oraz tort dyniowo-pomarańczowy.

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media