Z dobrego upieczesz najlepsze!

Eksplozja letniej świeżości

Do astronomicznego początku lata pozostał tylko jeden dzień (w tym roku wypada on w środę 21 czerwca - dokładnie o 6:24), dlatego jako pierwsi ogłaszamy prawdziwą eksplozję lata w postaci dwóch produktów idealnie wpisanych w klimat tej pory roku: KOMPLET Pomarańczowe Soft oraz KOMPLET Cytrynowe Soft.

 

Krótka historia cytrusów

Cytrusy to popularna nazwa roślin należących do rodzaju Citrus, którego bogactwo szacuje się różnie: jedni naukowcy wymieniają 16 gatunków, inni twierdzą, że jest ich około 100.

Ojczyzną pomarańczy i cytryny są kraje dalekiego wschodu – Indie oraz Chiny. Rośliny cytrusowe uprawia się tam co najmniej od czterech tysięcy lat. W Europie cytrusy pojawiły się dzięki Arabom, którzy wprowadzili uprawy tych owoców na podbitych terenach południowej Hiszpanii i Sycylii. O ile jednak ówczesne cytryny były takie same w smaku jak dzisiejsze, pomarańcze znane były wówczas jedynie w ich kwaśnej odmianie pochodzącej z Indii. Słodkie pomarańcze trafiły na nasz rynek dopiero w początkach XVI wieku dzięki Portugalczykom, którzy przywozili je do Lizbony z Chin południowych.

W Polsce cytrusy pojawiły się dopiero w XV stuleciu jako dodatki do potraw. Za czasów królowej Bony cytryny i pomarańcze zaczęto importować na szerszą skalę, sprowadzając je drogą lądową. Dopiero w drugiej połowie XVI wieku hiszpańskie i portugalskie pomarańcze przybywały do naszego kraju na okrętach transportujących towary z Lizbony do Gdańska. U schyłku XVI wieku jedna cytryna kosztowała grosz, a pomarańcza aż trzy razy więcej, przez co rzadziej gościła na stołach i bardziej ją ceniono. Pojawiała się nawet jako motyw w literaturze, szczególnie w poezji miłosnej.

Nie tylko przekąska

Cytrusy zwykle kojarzymy z sokami lub owocem jadanym jako lekka i smaczna przekąska czy deser. Rzadziej widzimy ich zastosowanie w kulinariach. A warto wiedzieć, że doskonale nadają się one do przyrządzania tak tradycyjnych deserów, jak: sernik czy kisiel, a także wykwintnego tortu bezowego czy muffinek. Doskonale smakują również w połączeniach bardziej wytrawnych, głównie sałatkach i daniach mięsnych.

W zależności od pory roku pomarańcze i cytryny importuje się z rożnych stron świata. W okresie wiosenno-letnim cytrusy te dojrzewają na półkuli południowej. Sprowadza się je między innymi z Argentyny, Brazylii i Republiki Południowej Afryki. Fakt ten nie jest bez znaczenia, ponieważ w zależności od kraju pochodzenia oraz czasu, który potrzebny jest na pokonanie drogi do kraju docelowego, owoce mają różny smak, aromat i grubość skórki, co może wpływać na walory potraw przyrządzonych z ich użyciem.

Słodkie wypieki

Wykwintny i jednocześnie orzeźwiający oraz aromatyczny smak cytrynowych i pomarańczowych ciast odnajdą Państwo w wypiekach skomponowanych na bazie KOMPLET Pomarańczowe Soft oraz KOMPLET Cytrynowe Soft. Oba produkty, dzięki zastosowaniu najwyższej jakości składników, a w szczególności granulatów owocowych: pomarańczowego lub cytrynowego, charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i znajdują swoje zastosowanie w różnych wyrobach cukierniczych: babkach, kostkach, tortach owocowych itp.

Produkty powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media