Z dobrego upieczesz najlepsze!

Europejskie łakocie bożonarodzeniowe

Święta to wyjątkowy czas, który spędzamy w gronie najbliższych, ciesząc się każdą  chwilą, odpoczywając od obowiązków zawodowych oraz zastanawiając się nad tym co przyniesie nam kolejny rok. Jednak zwyczaje świąteczne w poszczególnych krajach bardzo się różnią. Podobnie jest z pysznymi wypiekami przyrządzanymi na tę okazję.

Nieraz zastanawiamy się na jakie potrawy wigilijne się zdecydować, żeby na stole było ich 12 i tradycji stało się zadość. Jednak nie zawsze mamy pomysły na dania wigilijne. Serwujemy pierogi ruskie, uszka, barszcz, rybę, ale często zabraknie kilku potraw, które dopełniłyby zwyczajową dwunastkę. Na szczęście możemy zainspirować się bożonarodzeniowymi daniami z innych krajów i jest bardzo prawdopodobne, że niektóre z nich tak nam posmakują, że każdego roku będą gościć na naszym wigilijnym stole.


Bûche de Noël

To wywodząca się z Francji rolada w kształcie polana drewna. I od właśnie tego przedmiotu wywodzi się nazwa potrawy. Prawdopodobnie jest ona związana z XII-wiecznym zwyczajem jaki istniał we Francji oraz we Włoszech: wtedy to przynosiło się do domu duże polano, które palono w kominku przez cały pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia. Towarzyszyły temu obrzędy, które różniły się w zależności od regionu.

Bûche de Noël może mieć różne smaki: waniliowy, czekoladowy, orzechowy czy kawowy. Często przyrządzane jest również w wersji lodowej. Ten pyszny bezmączny specjał jest obficie posypywany cukrem pudrem, by przypominał ośnieżone polano bożonarodzeniowe. Są na nim umieszczane figurki o tematyce świątecznej, takie jak choinka czy Święty Mikołaj.

Christmas pudding
Mieszkańcy Wielkiej Brytanii również mają reprezentacyjne danie bożonarodzeniowe: świąteczny pudding, czyli deser sporządzany z dodatkiem suszonych owoców. Czasem jego przygotowywanie trwa nawet trzy miesiące. Tradycja nakazuje, by pudding był przygotowany z 13 składników: mąki, jajek, bułki tartej, łoju wołowego, rumu, soku z cytryny, utartej marchewki, migdałów, kandyzowanych czereśni, suszonych moreli oraz trzech rodzajów rodzynek. Liczba 13 symbolizuje dwunastu apostołów oraz Jezusa. W dodatku każdy z członków rodziny powinien chociaż raz zamieszać pudding (drewnianą łyżką, ze wschodu na zachód).

Bolo de rei
Jednym z najbardziej znanych portugalskich ciast bożonarodzeniowych jest bolo de rei (królewskie ciasto). Jego nazwa nie jest przypadkowa: ma bowiem kształt korony, a zamiast diamentów wtopione są w nie kandyzowane owoce. To drożdżowe ciasto kryje w sobie niespodziankę: nasionko bobu. Podczas świąt każdy z członków rodziny dostaje kawałek bolo de rei, a temu kto znajdzie owo nasionko wróży się wiele szczęścia w nadchodzącym roku.

 

Dresdner Stollen
Dresdner Stollen jest niemieckim ciastem bożonarodzeniowym, który jest wypiekany podczas adwentu. Składem przypomina bole de rei: to drożdżowe ciasto ze sporą ilością masła oraz bakalii. Długo jednak była to potrawa postna ponieważ w czasach średniowiecznych Kościół Katolicki nie zezwalał na spożywanie podczas Bożego Narodzenia mleka oraz masła. Sytuacja uległa zmianie, gdy  1491 roku papież wydał tzw. „list maślany”, w którym zostało zaznaczone, że jeśli chodzi o stollen to masło może być używane do jego przyrządzania. Ciasto jest najbardziej kojarzone z Dreznem, ponieważ z tego miasta wywodzi się sztuka jego pieczenia. Istnieje bardzo wiele wersji niemieckiego specjału: stollen z marcepanem, makiem, migdałami, a nawet z serem czy z szampanem.

Panettone
To pochodząca z Mediolanu babka, która spożywana jest we Włoszech na Boże Narodzenie. Jej wypiekanie jest pracochłonne i trwa bardzo długo. Ciasto przybiera kształt wysokiej kopuły i pakuje się je do eleganckich pudeł. Panettone cechuje puszysta konsystencja, a w podstawowej wersji zawiera rodzynki oraz kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową. Najczęściej babkę serwuje się razem z likierami, słodkimi winami lub z kremem przyrządzonym z serka mascarpone.

Inne europejskie kraje
Oczywiście w innych europejskich krajach również spożywa się na Boże Narodzenie pyszne łakocie, np. w Czechach i na Słowacji vanocni cukrovi (12 rodzajów maleńkich ciasteczek), w Finlandii joulutortut (ciasto francuskie z powidłami śliwkowymi), zaś w Hiszpanii kruche ciasteczka polvorones. Nie należy także zapominać o pysznych rodzimych smakołykach: aromatycznych pierniczkach, kutii czy makowcu.

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media