Z dobrego upieczesz najlepsze!

Gratka dla smakosza: tort Dobosza

Kuchnia węgierska kojarzy się nam przede wszystkim z pikantnymi daniami takimi jak leczo czy paprykarze. Ale można w niej znaleźć również wyśmienite ciasta, a jednym z najbardziej znanych z nich jest tort Dobosa (Dobosza). Opracowana przez Józsefa C. Dobosa receptura przez 20 lat była owiana tajemnicą. Na szczęście cukiernik, od którego nazwiska nazwano wypiek po przejściu na emeryturę zdecydował się zdradzić przepis na wypiek.

Jak powstał tort Dobosa?

1906 r. – ta data w historii tortu Dobosa była przełomowa. Wtedy właśnie cukiernik i autor książek kulinarnych József C. Dobos zdecydował się ujawnić opracowany przez siebie przepis na wielowarstwowy wypiek. Od tej pory powstało ponad 100 różnych receptur tego specjału. W dodatku ta biszkoptowa pyszność z czekoladowo-maślanym kremem stała się popularna w wielu europejskich krajach. Jeszcze w XIX w. można ją było kupić w cukierniach w Wiedniu i w Paryżu. Po ujawnieniu receptury popularność ciasta jeszcze bardziej wzrosła i dziś jest serwowane w wielu eleganckich cukierniach i hotelowych kawiarniach.

Wszystko zaczęło się w 1885 roku od wystawy w Budapeszcie, na którą József C. Dobos przygotował tort nazwany od jego nazwiska. Podobno pierwszymi, którzy skosztowali tortu byli cesarz Franciszek Józef oraz cesarzowa Elżbieta. Ciasto urzekło podniebienia cesarskiej pary, ale smak tego specjały szybko docenili zwykli obywatele Austro-Węgier.

Specjalista ds. marketingu

Dobos był człowiekiem mającym smykałkę do biznesu. Oprócz cukierni prowadził delikatesy, w których oferował mnóstwo importowanych produktów (co w ówczesnych czasach było czymś niespotykanym). W jego sklepie można było kupić aż sześćdziesiąt rodzajów serów, a oprócz tego zagraniczne wina, chleby oraz ciasta. Węgier uczestniczył w międzynarodowych targach spożywczych podczas których prezentował oferowane przez siebie produkty.

Jak to się stało, że węgierskie ciasto stało się znane w wielu europejskich krajach? Dobos nie tylko opracował recepturę tortu, ale zadbał również o jego promocję. Cukiernik podróżował po Europie i „propagował" wypiek swojego autorstwa wszędzie, gdziekolwiek się udał.

Innowacyjne podejście do cukiernictwa

Tort Dobosa odznaczał się na tle ówczesnych wypieków. Cukiernik z Budapesztu zastosował w cieście maślany krem czekoladowy (przepis na ten przysmak poznał podczas jednej ze swych podróży do Francji), co było niespotykane w XIX-wiecznych wypiekach.

Przedsiębiorczy Węgier wiedział, że w cukiernictwie liczą się praktyczne rozwiązania, dlatego wpadł na pomysł co zrobić, żeby ciasto zachowywało świeżość dłużej niż inne wypieki. Boki wypieku pokrywał mielonymi orzechami włoskimi, laskowymi, migdałami czy kasztanami, a wierzch karmelową masą, dzięki czemu węgierski przysmak nie wysychał. W XIX wieku możliwości chłodzenia były znacznie mniejsze niż obecnie, więc zastosowane przez Dobosa tricki czyniły z wymyślonego przez niego tortu atrakcyjny produkt.

Inną innowacją przedsiębiorczego i pomysłowego Węgra było stworzenie specjalnego pojemnika na tort Dobosa, by smakołyk mógł zostać dostarczony nawet na duże odległości.

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media