Z dobrego upieczesz najlepsze!

Jak powstała pizza?

Pizza to potrawa, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Jest doskonale znana: i to w rozmaitych wariantach. Stanowi jedno ze sztandarowych potraw kuchni włoskiej, które stały się znane na całym świecie. Jednak jej pochodzenie dla wielu osób jest zagadką. Czy aby na pewno pizzę wymyślili Włosi? Kiedy powstała? Co oznacza jej nazwa? Odpowiedzi znajdą Państwo w artykule.

Pizza według starożytnych

Nie będziemy Państwa trzymać w niepewności i od razu odpowiemy na pierwsze z postawionych pytań. Jest prawdą, że pizza to „wynalazek” Włochów, ale… pomysły na dania podobne do pizzy pojawiały się już w starożytności.

Wiadomo, że starożytni Grecy spożywali cienkie ciasto: zapiekane z różnymi dodatkami, np. z oliwkami, czosnkiem i ziołami.  Nazywali je: plankuntos. Przypuszcza się, że ciasto chlebowe jest jeszcze starsze: być może znano je już w Babilonii. Placki z ziołami jedli również starożytni Egipcjanie, którzy wypiekali je by uczcić faraona w dniu jego urodzin. Około 500 roku greckie placki dotarły do Rzymu, gdzie stały się popularne wśród chłopów.

Pierwsze pizze we Włoszech

W 997 roku po raz pierwszy użyto słowa „pizza”, które pochodzi od łacińskiego „picea”, co oznacza placek powstały z wody i mąki. Pizza była jednak początkowo daniem spożywanym przez biednych mieszkańców Neapolu. Dopiero w XVII wieku została doceniona przez zamożną społeczność. Doszło do tego po dodaniu do pizzy produktu, który dziś jest nieodłącznym składnikiem tej potrawy.

Pierwsze neapolitańskie pizze pozbawione były sosu pomidorowego. Nie mogło być inaczej, ponieważ pomidory nie były znane ani uprawiane na naszym kontynencie. Tak więc w XVII wieku, po sprowadzeniu pomidorów do Europy w Neapolu zaczęto serować pizzę z sosem pomidorowym, która zasmakowała przedstawicielom wyższych warstw społecznych.

U króla Zygmunta Starego

Być może trudno w to uwierzyć, ale pizzę spożywał polski król: Zygmunt Stary. Poznał jej smak dzięki swej małżonce: Bonie, która chętnie wprowadzała do menu polskiego dworu włoskie przysmaki. Podczas jednego z przyjęć zaserwowano włoską specjalność: placki z serem, mięsem oraz ziołami. To proste danie tak posmakowało Zygmuntowi Staremu, że rozkazał włączyć je do codziennego menu królewskiej pary. Według innej wersji tej opowieści pizza została po raz pierwszy zaserwowana polskiemu królowi podczas jego przyjęcia weselnego.

Narodziny „dzisiejszej” pizzy

Pizza jaką znamy dziś powstała w 1889 roku w Neapolu – mieście, w którym wcześniej zyskała uznanie. Przyrządził ją Raffaele Esposito na cześć królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Był to dla piekarza wielki zaszczyt, ponieważ królowa przybyła specjalnie po to, żeby skosztować pizzy, która wyszła spod jego ręki (trzeba bowiem zaznaczyć, że Esposito słynął ze swoich wyrobów i był w owym czasie jedną z najbardziej znanych osób w Neapolu).  

Danie miało mieć charakter patriotyczny, stąd składniki pizzy: pomidor, ser mozarella oraz bazylia symbolizowały barwy narodowe Włoch (czerwień, biel i zieleń). Stworzona przez Espositiego pizza jest znana po dziś dzień i figuruje w menu każdej pizzerii. Jak brzmi jej nazwa? Od imienia królowej: Margherita.

Gdy Małgorzata Sabaudzka zasmakowała w pizzy potrawa zyskała uznanie u mieszkańców całego kraju, a z czasem na całym świecie. I to uznanie niebylejakie: dziś sprzedaje się około 5 mld pizz rocznie! Jeżeli chcieliby Państwo usprawnić przyrządzanie włoskiego specjału polecamy zapoznać się z oferowaną przez KOMPLET Polska mieszanką do pizzy, która pozwala uzyskać ciasto na pizzę godne mistrza Espositiego, polecamy także:

Produkty powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media