Z dobrego upieczesz najlepsze!

Karnawałowe must have 2019

 

Zdaniem Marka Sobkowiaka, głównego technologa KOMPLET Polska, pączek „idealny” to pączek „zrównoważony”, będący optymalnym połączeniem delikatnie słodkiego ciasta, słodkiego, ale też i lekko kwaśnego nadzienia i zwykle bardzo słodkiego lukru.

 

To pączek dosmakowany, obdarzony rysem indywidualnym i pożądanym przez konsumentów drożdżowym aromatem. Jeżeli chcą Państwo wiedzieć, jak go uzyskać bazując na najlepszych produktach firmy, zapraszamy do lektury artykułu.

Ciasto pączków, nazywanych również Berlinerami lub Krapfenami, wyróżnia się wysokim procentowym udziałem jajek, dzięki czemu jest bardziej puszyste, delikatne, łatwo się gryzie i nie jest tak mocno nasączone tłuszczem.

Z kolei donaty odwrotnie – ponieważ z zasady mają wyższy udział tłuszczu a niższy jajek. Dlatego w czasie smażenia bardziej nasiąkają fryturą, ale dzięki temu dłużej zachowują świeżość i nabierają charakterystycznego, pełnego smaku.

Do produkcji pączków i donatów polecamy dwa sprawdzone produkty: KOMPLET Multidrożdżowe oraz KOMPLET Świeżynka.

Kuleczki serowe, w porównaniu z donatami i pączkami, posiadają stosunkowo wysoki ciężar właściwy i wśród wyrobów smażonych na głębokim tłuszczu mają opinię „nieumiejących pływać”. Stąd też nie mają charakterystycznego białego kołnierza, który powstaje w czasie obracania pączków.

Do wykonania delikatnych kulek serowych rekomendujemy KOMPLET Bellkule oraz KOMPLET Boleros.

Nieco inna historia wiąże się z faworkami, które powinny charakteryzować się przyjemnym, maślano-waniliowym smakiem oraz, niezależnie od grubości, zawsze pozostawać delikatne i kruche. Cechy te gwarantuje nasza mieszanka do produkcji faworków klasycznych i puszystych ciastek smażonych - KOMPLET Faworki, dzięki której ciasto po zamieszaniu i spoczynku nadaje się do natychmiastowej obróbki (bez konieczności zbijania).

Miłośnikom eklerów, wietrzników oraz gniazd rekomendujemy KOMPLET Brandmix+Ei, mieszankę przeznaczoną do produkcji ciastek wyciskanych i smażonych oraz spodów i wypieków dekoracyjnych.

Wszystkie wyżej wymienione produkty smażone mają jedną wspólną cechę: nie tracą w czasie smażenia wagi, gdyż wodę całkowicie zastępuje tłuszcz. Dlatego też należy niezwykle rozważnie dobierać fryturę, który zostanie użyta w procesie smażenia. Dlaczego jest to takie ważne?

Jakość zastosowanego tłuszczu wpływa na lekkość i puszystość struktury gotowego wyrobu oraz odpowiada za jego jasny, kremowy kolor. Cechy te świadczą o dobrej jakości produktu użytego do smażenia, którego rodzaj oraz czystość to dwa czynniki w znaczący sposób wpływające na smak i aromat smażonych wypieków. Do smażenia polecamy KOMPLET Sanetta, który jest tłuszczem nieutwardzonym, nie zawiera izomerów trans i zapewnia optymalny proces smażenia.

Należy pamiętać także o optymalnej temperaturze oraz czasie smażenia. Zbyt niska temperatura spowoduje intensywniejsze wchłanianie tłuszczu, a wysoka zaś tzw. „przepalenie” produktu.

Na zakończenie parę słów o dekoracji karnawałowych wypieków, do których często wykorzystywany jest cukier, ponieważ jest to prosty (jeśli posiadamy odpowiedniej jakości produkt) oraz atrakcyjny sposób na urozmaicenie gotowych wyrobów. Śnieżna warstwa cukru pudru stosowana jest zwykle na chrustach, pączkach, wietrznikach, eklerach i wielu, wielu innych ciastach. Niestety drobno zmielony cukier jest bardzo podatny na działanie wilgoci, co może skutkować małą stabilnością wykonanych dekoracji. Jest jednak KOMPLET Neuschnee - słodki puder z cukru gronowego, odporny na działanie wilgoci. Dzięki niemu nawet tłuste, czy pakowane w folie wypieki zachowają do końca swe śnieżnobiałe „czapy”.

Do dekorowania i nadziewania gotowych produktów polecamy także pasty: białą - KOMPLET Kiddy Weiss, kakaową - KOMPLET Kiddy Choco oraz pastę orzechową - KOMPLET Kiddy Noisette.

A miłośnikom ajerkoniaku KOMPLET Krem Ajerkoniac – krem na zimno w proszku o smaku i kolorze ajerkoniaku, do nadziewania lub zapiekania.

Z nami na pewno Ci się upiecze!

 Przypominamy, że do 28 lutego 2019 r. trwa nasza promocja

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media