Z dobrego upieczesz najlepsze!

KOMPLET na Festiwalu Chleba i Piernika

 

W ostatni weekend sierpnia dolnośląski Jawor na trzy dni zamienia się w piekarniczo-cukierniczą stolicę Europy. A wszystko to za sprawą Święta Chleba i Piernika, które jest jednym z najważniejszych wydarzeń festiwalowych promujących tradycyjne rzemiosło.

Jaworska tradycja piekarnicza ma 700 lat, a jaworski chleb – jak zapewniają jaworzanie – nie ma sobie równych: wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem, składem i recepturą. Pierwsze święto chleba zorganizowano w Jaworze w latach 90 tych XX wieku. Dziś impreza ta gromadzi 100 wystawców z Polski i z zagranicy oraz tysiące gości, na oczach których powstają prawdziwe dzieła sztuki piekarsko-cukierniczej: aromatyczne bochny o wielu smakach i kształtach czy najsmaczniejszy, najdłuższy i najbardziej pachnący piernik w Polsce, dzieło jaworskiego mistrza cukiernictwa Stanisława Furtaka oraz jego drużyny.

Bułki jaworzanki, chleb pasterski na kapuście – technolog KOMPLET Piotr Majka opowiada, jakie produkty i dlaczego zostały zaprezentowane na festiwalu.

Na górnym i dolnym Śląsku, w szczególności w rejonach eksploatacji górniczej, bardzo popularne są chleby żytnie lub te z dużą zawartością ukwaszonej mąki żytniej. Jej dodatek powoduje, że są cięższe i mają wyraźniejszy kwaskowy smak. Zaletą żytnich chlebów jest także to, że dłużej trzymają świeżość i, co istotne, są bardziej sycące w porównaniu z chlebami pszennymi. KOMPLET Chleb Pasterski, prezentowany przez nas na rynku w Jaworze, to chleb pszenno-żytni, zawierający jogurt oraz – dodatkowo – większą ilość kwasu żytniego. W efekcie uzyskaliśmy cięższy i bardziej sycący chleb niż w wariancie podstawowym. Ponadto, wypiekliśmy go na liściu kapusty, dzięki czemu nabrał unikalnego aromatu.

KOMPLET Batata 35 to najnowszy produkt z oferty piekarniczej z dużym potencjałem. Jest to pieczywo pszenne, które dzięki dodatkowi batatów cechuje się bardzo charakterystycznym, zaskakującym smakiem. Prognozujemy, że popularność chleba Batata będzie rosła wraz z popularnością słodkich ziemniaków. Słodka wersja zaproponowana na festiwal doskonale sprawdzi się na przykład jako alternatywa dla drożdżowej bułki maślanej. Zawartość rodzynek oraz przyprawy piernikowej sprawia, że może też być doskonałą, samodzielną przekąską. Równie dobrze będzie smakowała z masłem i powidłami śliwkowymi od ukochanej babci. Najważniejsze jest to, że bułka „Jaworzanka” idealnie wpisała się w Święto Chleba i Piernika.

KOMPLET Chleb Słowiański popularny jest szczególnie w Małopolsce, na Opolszczyźnie i Dolnym Śląsku. Z uwagi na warunki plenerowe postanowiliśmy zaprezentować wersję rustykalną „dla niecierpliwych”, czyli ze skróconym okresem dojrzewania z 18 do 2 godzin oraz charakterystyczną zrumienioną skórką. Dzięki ręcznemu procesowi formowania ciasta bochenki chleba uzyskują wyjątkowy wygląd. Chleb Słowiański ma bardzo przyjemny aromat a jego tajemnica tkwi w porowatym i wilgotnym miękiszu oraz idealnej skórce, która powinna być odpowiednio chrupiąca.

Skromny park maszynowy oraz konieczność pracy w plenerowych warunkach powodują, że bułki są wygodniejszą formą do prezentacji niż chleb. Od kilku lat w Jaworze prezentujemy bułki z mieszanki KOMPLET Italomix, które dzięki zawartości m.in. płatków ziemniaczanych mają charakterystyczny delikatny smak i wilgotny miękisz. Dodatkowo, zastosowanie mieszanki KOMPLET Pikanteria powoduje, że nabierają one bardziej wyraźnego smaku dzięki zawartości soli i czosnku. Smak bułek Italomix sprawia, że są dobrą bazą do różnych dodatków oraz świetnie sprawdzają się przy produkcji gotowych kanapek. Największe zainteresowanie bułkami Italomix obserwujemy w sezonie grillowym, kiedy stanowią doskonały dodatek do potraw z rusztu.

Jaworskie Święto Chleba i Piernika to doskonała propozycja dla piekarzy, cukierników oraz firm szukających partnerów biznesowych, lecz także konsumentów, którzy w ciągu trzech dni mogą na własne oczy zobaczyć, jak powstają najlepsze chleby i inne przysmaki, w przygotowaniu których prześcigają się wystawcy. Dzięki takiej formule, konsumenci mogą przez cały rok korzystać z festiwalowego efektu – wybrane rodzaje pieczywa przygotowane przez technologów z KOMPET Polska, w tym cieszące się ogromną popularnością bułki „Jaworzanki”, będzie można kupić w piekarni Martex Pana Stanisława Furtaka – współorganizatora i dobrego ducha festiwalu.

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media