Z dobrego upieczesz najlepsze!

Krótka historia światowej kariery hamburgera

Hamburger lub w skrócie burger to najbardziej typowe danie typu fast food będące zarazem symbolem „jedzenia w biegu”, które zyskało ogromna popularność na całym świecie za sprawą takich barów i ich sieci, jak np. McDonald’s.

Nazwa hamburger wywodzi się od befsztyka z siekanej wołowiny nazywanego hamburger steak i oznacza kanapkę z kotletem z mięsa wołowego. Porcja mięsa mielonego uformowana jest tu w płaski, okrągły placek, następnie usmażona lub upieczona bez panierki na ruszcie. Gotowy kotlet umieszcza się między dwoma kawałkami lekko przypieczonej, poprzecznie przeciętej bułki (co pozwala go jeść trzymając w dłoni) oraz wzbogaca takimi dodatkami, jak: sałata, pomidor, ogórek konserwowy, ketchup i majonez.

Do dziś toczy się spór o pochodzenie hamburgera. Wiele faktów przemawia za tym, że jego nazwa wywodzi się od niemieckiego miasta Hamburg, w którym do dziś popularna jest tradycyjna przekąska składająca się z pszennej bułki z kotletem mielonym z befsztyku oraz żółtka. Do Stanów Zjednoczonych przepis ten przybył podobno wraz z niemieckimi emigrantami (kotlety mielone z bułką były najchętniej zabieraną potrawą przez emigrantów wyruszających z Hamburga) na początku lat 20 –tych XIX wieku.

Są również dowody na to, że podczas wystawy światowej , która odbyła się w 1904 r. w Sant Louis, bułki z kotletem mielonym sprzedawano jako „Hamburg” – jeszcze bez końcówki „er”. Niektórzy nawet uważają, że to właśnie w 1904 r. hamburger został wymyślony przez garncarza Fletchera Davis’a, który gotował podczas wystaw garncarskich, a także prowadził bar w Teksasie, w którym podawał swoim gościom mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem.

Jednym z najstarszych lokali serwujących hamburgery w USA jest restauracja Louis Lunch w New Haven, w stanie Connecticut, gdzie mięso jest pieczone na kilkudziesięcioletnich żeliwnych grillach gazowych i serwowane na chlebie tostowym, ewentualnie z plastrem pomidora i cebulki, natomiast bez ketchupu czy musztardy. 

Do wypieku bułek hamburgerowych polecamy KOMPLET Chleb Chia 40 i KOMPLET Bułka Chia 30.

Produkty powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media