Z dobrego upieczesz najlepsze!

Mak: symbol obfitości

 

Makowe kwiaty

Są piękne, duże (nawet do 10 cm średnicy) i bardzo kolorowe. Kojarzone są głównie z barwą czerwoną, ale kwiaty maków mogą być też pomarańczowe, białe, różowe, ciemnopurpurowe a nawet fioletowe lub żółte.

Z niemal 100 gatunków tej jednej z najstarszych roślin wiele uprawianych jest jako rośliny ozdobne.

W tradycyjnej medycynie ludowej płatki kwiatu maku polnego wykorzystywano do przyrządzania naparu stosowanego przy kaszlu, biegunce czy bezsenności. Z kwiatów maku uzyskuje się także syrop do nalewek, który podobno ma właściwości lecznicze.

Nasiona maku

Podobną obfitość kolorystyczną zauważymy w odniesieniu do nasion, które mogą być białe, niebieskie lub szare. Nasiona maku mają delikatny, słodkawy, nasilający się podczas pieczenia czy prażenia zapach oraz łagodny smak, który po podgrzaniu staje się orzechowy, ze słodko-korzenną nutą.

Nasiona maku nie różnią się smakiem (chociaż niektórzy wytrawni znawcy uważają, że mak biały jest delikatniejszy), dlatego też wybór jednego z nich to raczej kwestia upodobań, przyzwyczajeń oraz tradycji i kultury. W kuchni europejskiej najbardziej popularny jest mak niebieski. Mak biały z kolei wykorzystywany jest głównie w kuchni krajów Bliskiego Wschodu lub Azji. Jest stałym dodatkiem dań kuchni indyjskiej i pakistańskiej, gdzie zazwyczaj po delikatnym podsmażeniu jest mielony i w postaci pasty dodawany do bardzo wielu jednogarnkowych dań. Warto wspomnieć, że w tureckiej kuchni mak pojawił się już 3 tysiące lat p.n.e.

Makowe kulinaria

W przemyśle spożywczym wykorzystywany jest najczęściej mak niebieski. Rzadziej spotykany jest mak biały, który w Polsce jest kojarzony zazwyczaj ze słynnymi poznańskimi rogalami marcińskimi. Z kolei mak polny zwykle stosuje się w medycynie ludowej i kosmetyce a z nasion maku leczniczego wytłacza się między innymi olej makowy, który jest popularny szczególnie we Francji, gdzie stanowi alternatywę dla oliwy z oliwek. Co ciekawe, olej ten może być także używany w przemyśle jako schnący olej techniczny.

Makiem najczęściej posypuje się pieczywo, stanowi również popularny dodatek do ciast i ciasteczek, makaronów, sosów, pierogów czy dań zapiekanych. Mak niebieski to także obowiązkowy składnik wigilijnych potraw. Wytwarzana z niego masa makowa jest bazą do wielu świątecznych ciast i deserów: kutii, łazanek, łamańców czy makowców.

Do produkcji pysznych świątecznych (i nie tylko) ciast polecamy nasz sprawdzony produkt KOMPLET Makówka, a także KOMPLET Nadzienie Z Białego Maku i KOMPLET Nadzienie Makowe.

A skoro już o Świętach mowa, warto wspomnieć, iż dawniej, kiedy to wigilijna wieczerza miała charakter zaduszny, nasi przodkowie wykorzystywali tego dnia mak, aby przekroczyć granicę świata żywych i umarłych. W tym celu sporządzali z maku wywary, które powodowały lekkie otępienie i senność…

Produkty powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media

Ta strona korzysta z plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Zamknij komunikat.