Z dobrego upieczesz najlepsze!

Nie samą miłością człowiek żyje ...

Jak co roku, 14 lutego w dniu św. Walentego przypada Święto Zakochanych.Nie każdy wie, że Walentynki są obchodzone od XIV wieku. Zwyczaj łączenia tego święta z dniem zakochanych narodził się na Wyspach Brytyjskich siedem wieków temu. Stamtąd, wraz z osadnikami, trafił do Ameryki, gdzie stał się szczególnie popularny.

W przeszłości najsłynniejszym walentynkowym upominkiem było jabłko pokryte różowym lukrem, ułożone w hebanowej szkatułce wysadzanej perłami - takie król brytyjski Henryk VIII podarował Annie Boleyn.Dziś w walentynki coraz częściej obdarowujemy bliskie sercu osoby pysznymi słodkościami. Aby ułatwić klientom wyrażenie sympatii, przyjaźni czy miłości cukiernicy prześcigają się w przygotowywaniu specjalnych, walentynkowych ofert.

Każdy z nas uwielbia słodycze. Dlatego miłosne wyznanie w postaci okolicznościowego torciku, „zakochanego ciasta" czy „ciasteczkowego serduszka", będzie tego dnia strzałem w dziesiątkę.W walentynkowej ofercie liczy się wszystko. Dlatego cukiernicy powinni uwzględniać nie tylko smak i aromat przygotowywanych specjałów, ale także skupić się na ich kształcie i wyglądzie końcowym. 

Słodkości w kształcie serca są z pewnością najczęściej oferowanym i najchętniej kupowanym produktem walentynkowym. Równie ważnym elementem walentynkowej układanki jest kolor. Kolorami, które pozytywnie kojarzą się z tym dniem jest kolor czerwony, symbolizujący miłość i namiętność, a także biały, poprzez który możemy wyrazić sympatię czy przyjaźń. Coraz popularniejsze stają się także produkty okolicznościowe (gwiazdki, motylki, napisy, serduszka itp.,), które pomagają darczyńcy wyrazić uczucia żywione wobec obdarowywanej osoby.

Nie zapominajmy także o tych klientach dla których ważny jest pomysł i oryginalność. Jeżeli nie damy im możliwości zakupu produktu „zrobionego na miarę" mogą oni zamiast pysznych słodkości zdecydować się na zakup innego walentynkowego produktu. Duże, małe i średnie, w kształcie jabłka, serca czy kwiatu, o smaku truskawki, wanilii czy czekolady, z bitą śmietana lub kremem, lukrowane, z czekoladą i bez czekolady-mają jedno zadanie: pomóc wyrazić uczucia.

Produkty powiązane z tym artykułem

Receptury powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media