Z dobrego upieczesz najlepsze!

Nie tylko toruńskie, czyli rodzaje pierników

Na pytanie jakie miasto słynie z piernika z pewnością padnie odpowiedź, że Toruń. Ale tradycja wypiekania tego smakołyku jest kultywowana w wielu miejscach w Europie: w Bernie, Norymberdze, Monachium, Amsterdamie, Bazylei, Kłajpedzie czy Ostendzie. Warto dowiedzieć się, jakie rodzaje pierników są przygotowane w różnych częściach Starego Kontynentu.

 

Niemieckie Lebkuchen
Lebkuchen to jedne z najbardziej popularnych pierników. Z ich wypieku słynie Norymberga. Istnieją dwa najbardziej znane warianty Lebkuchen: miękki, o cytrynowym smaku oraz twardszy, dostępny przede wszystkim na jarmarkach świątecznych. Zdarzają się Lebkuchen z miodem, z mlekiem, z jajkami lub bez.

Niemieckie pierniki można bez trudu rozpoznać po charakterystycznym wyglądzie: najczęściej są duże (mają ok. 12 centymetrów średnicy), bywają okrągłe i prostokątne. Na wierzchu z reguły pokrywa je czekolada lub lukier. Zaś w wariancie bożonarodzeniowym są bogato dekorowane, często ozdobione napisami i w kształcie serca. Słynną regionalną odmianą niemieckich pierników są pochodzące z Akwizgramu Aachner Printen.

Szwedzkie pepparkakor
Przypuszcza się, że szwedzkie pierniczki zostały po raz pierwszy raz upieczone ok. 1300 roku (zostały wymienione na liście wydatków związanych ze ślubem i weselem króla Magnusa Erikssona z Blanką Namur). Pepparkakor to cieniutkie ciasteczka, które najczęściej przybierają kształt serc, gwiazd i różnych zwierząt. Są kruche i mają charakterystyczny, lekko ostry smak, który zawdzięczają imbirowi i goździkom. Tradycyjnie wypieka się je na Boże Narodzenie i wiesza w oknach.

Bardzo podobne ciasteczka są popularne w innych krajach położonych na północy Europy: Norwegowie mają pepperkaker, Finowie piparkakut, Duńczycy brunkager, Łotysze piparkūkas, a Estończycy piparkakut.

Z Berna i Bazylei
Szwajcarzy słyną z umiłowania słodyczy. Podobnie jest w przypadku pierników. Najbardziej znane wśród nich są Berner Haselnusslebkuchen oraz Basler Läckerli. Pierwsze z nich to przysmaki z Berna, które powstają z masy sporządzonej z migdałów oraz orzeszków ziemnych. Oprócz tego składają się na nie: białko jajek, kandyzowane skórki owoców, miód, cukier oraz cynamon. Pierniczki z Berna są cienkie i mają prostokątny kształt. Bardzo często widnieje na nich wizerunek niedźwiedzia, który znajduje się w herbie miasta.

Z kolei Basler Läckerli to ciasto piernikowe z Bazylei, które jest wypiekane już od 700 lat. Zawiera podobne składniki co Berner Haselnusslebkuchen: miód, migdały oraz kandyzowaną skórę cytryny i pomarańczy. Jeszcze zanim ostygnie jest krojone w kostkę i pokrywane lukrem. Nie jest typowym ciastem świątecznym, mieszkańcy Bazylei spożywają je przez okrągły rok.

Holenderski ontbijtkoek


W Belgii i Holandii bardzo popularne jest ciasto przypominające polski piernik nazywane ontbijtkoek
lub peperkoek. Pierwsze ze słów to w dosłownym tłumaczeniu „ciasto śniadaniowe”, zaś drugie wywodzi się od pieprzu, który niegdyś był do ciasta dodawany, by uchronić osoby jedzące wypiek przed demonami. Ontbijtkoek rzeczywiście jest spożywany na pierwszy posiłek w ciągu dnia, ale bardzo chętnie jest podawany również jako lunch i służy jako przekąska.


Pierniczki z innych krajów 

Dobrze znane ze względu na swój charakterystyczny wygląd są pierniki z Wielkiej Brytanii przypominające kształtem człowieka. Podobno za ich popularyzację odpowiada sama Elżbieta I, która wręczała piernikowe ludki swoim zagranicznym gościom. Piernikami raczą się także mieszkańcy innych krajów. Francuzi mają pain d' épices, Rumuni turtă dulce, a Brazylijczycy Pao de Mel.

 


Produkty powiązane z tym artykułem

Receptury powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media