Z dobrego upieczesz najlepsze!

Pączki, faworki, donuty, kuleczki serowe

Z nadzieniem owocowym, z budyniem czy z różą? Z lukrem czy z cukrem pudrem? A może z czekoladą, bitą śmietaną albo toffi? Oferta pączków z okazji Tłustego Czwartku jest tak szeroka, że aż trudno zdecydować się, który z nich wybrać... Prawdopodobnie wielu Polaków ma z tym problem, ponieważ średnio spożywamy 2,5 pączka z okazji tego słodkiego święta, co daje zawrotną liczbę około 100 milionów zjedzonych tego dnia pączków.

Wbrew temu, co można sądzić na podstawie przytoczonych powyżej liczb, pączek nie jest typowo polskim przysmakiem (podobno z pochodzenia jest Rzymianinem). Wiele krajów ma jedyne w swoim rodzaju pączki, które potrafią znacznie różnić się wyglądem i smakiem. W Polsce najbardziej popularne i często kupowane są pączki berlińskie, wiedeńskie, doughnuts'y oraz coraz bardziej popularne kuleczki serowe.

Pączki berlińskie – Berlinery - znane w całej Europie, są chętnie wybierane przez klientów w Tłusty Czwartek. Charakteryzuje je okalająca jasna obrączka (tzw. kołnierz). Zazwyczaj są nadziewane nadzieniem owocowym, ale czasem również czekoladą, advocatem lub toffi. Na wierzchu posypywane cukrem pudrem lub lukrowane.

Doughnuts'y to pączki amerykańskie, o prawdopodobnie holenderskim rodowodzie. Doughnuts'y są puszyste w środku i lekko chrupiące, a ich cechą charakterystyczną jest dziurka pośrodku (z wyglądu przypominają doskonale znane w Polsce oponki).

Pączki wiedeńskie dostępne w wielu cukierniach w naszym kraju. Bardzo słodkie, przybierające formę „gniazda", mają zupełnie inny smak niż pączki berlińskie. Są zrobione z ciasta parzonego.

Kuleczki serowe zwane niekiedy pączusiami – „szybkie" i smaczne. Są zdecydowanie mniejsze od tradycyjnych pączków, nie mają nadzienia, zawierają natomiast w składzie ser twarogowy lub maślankę, przez co nabierają charakterystycznego smaku. Wśród wyrobów smażonych na głębokim tłuszczu mają opinię „nie umiejących pływać".

Wiele osób nie wyobraża sobie Tłustego Czwartku bez faworków, których nazwa pochodzi od francuskiego słowa „faveur", oznaczającego wąską wstążeczkę. Początkowo faworki były przyrządzane z ciasta na pączki, przez co były ciężkie i tłuste. Receptura ulegała jednak zmianie i później przygotowywano je z ciasta lanego i biszkoptowego. Dzisiaj do zrobienia smakowitych „wstążeczek" używa się zwykle tzw. ciasta zbijanego, dzięki czemu chruściki są lekkie i chrupiące.

Co łączy wymienione powyżej specjały?. To, że każdy z nich ma swoich zagorzałych fanów oraz fakt, że wszystkie są smażone na głębokim tłuszczu, dzięki czemu nabierają typowego złoto-żółtego koloru oraz niepowtarzalnego smaku.

Mając na uwadze zwiększony popyt oraz oczekiwania konsumentów w okresie karnawału i Tłustego Czwartku prezentujemy zestaw sprawdzonych, „pączkowych" produktów z oferty KOMPLET Polska oraz kilka praktycznych wskazówek,które pozwolą uzyskać cukiernikom powtarzalne wyroby o niezmiennej, wysokiej jakości – idealne na Tłusty Czwartek.

Zdaniem Marka Sobkowiaka, Mistrza Cukiernictwa i kierownika laboratorium KOMPLET Polska, dobry pączek powinien posiadać wysoką, jasną obrączkę, która świadczy o jego lekkości i puszystej strukturze, a jej jasny kolor o dobrej jakości tłuszczu do smażenia. Ilość nadzienia powinna być umiarkowana - około 20%, ponieważ dużo nie zawsze znaczy smacznie. Do ciasta warto też dodać nieco aromatu np. waniliowego czy cytrynowego.

Ponadto, aby uniknąć nadmiernego wchłaniania tłuszczu, należy zachować odpowiednie warunki przygotowania: ciasto musi być dobrze wyrobione w miesiarce, a temperatura tłuszczu podczas smażenia powinna być utrzymywana na stałym poziome około 170°C (zbyt niska temperatura powoduje intensywniejsze wchłanianie tłuszczu).

Ważne jest także, aby pączki przed smażeniem wyjąć z garownika na 5 minut dla uzyskania suchej skórki ciasta, dzięki czemu podczas smażenia i glazurowania nie będą się marszczyć na powierzchni. Z kolei w przypadku pączków z glazurą cukrową warto dodać do pomady cukrowej około 10% rozpuszczonej margaryny, co poprawi jej elastyczność i połysk oraz zapobiegnie kruszeniu się glazury.

Tegoroczna oferta firmy KOMPLET Polska na Tłusty Czwartek to sprawdzone produkty, które pomogą cukiernikom przygotować ciekawą ofertę spełniającą oczekiwania najbardziej wymagających klientów.

KOMPLET Świeżynka 20 to dobrze znana cukiernikom, skoncentrowana mieszanka do wypieków drożdżowych i półfrancuskich, która sprawia, że ciasto ma lekką i puszystą strukturę oraz dłużej zachowuje świeżość.

KOMPLET Bellkule – z tej mieszanki można uzyskać wyroby o puszystym i wilgotnym miękiszu oraz chrupiącej skórce. Dzięki słodkiemu, waniliowo-maślankowemu smakowi kulek nie trzeba po smażeniu obtaczać w cukrze.

KOMPLET Boleros to 100 % mieszanka do produkcji delikatnych kulek serowych. Zawiera sproszkowany ser twarogowy i znakomicie nadaje się do obróbki maszynowej. Dzięki możliwości dodania przyprawy piernikowej, rodzynek lub siekanych orzechów, może stanowić doskonałe urozmaicenie karnawałowej oferty.

KOMPLET Multidrożdżowe 25 skoncentrowana mieszanka do produkcji pączków i ciast drożdżowych. Zawiera jaja w proszku. Po wyrobieniu pozwala uzyskać masę o delikatnej i elastycznej strukturze oraz słodkim i delikatnym miękiszu

KOMPLET Faworki nowa 100% mieszanka do produkcji faworków/chruścików/ chrustów oraz innych ciast smażonych na głębokim tłuszczu, które niezależnie od grubości zawsze pozostają delikatne i kruche. W przeciwieństwie do metody tradycyjnej ciasto nie wymaga zbijania.

Do kompletu polecamy także KOMPLET Neuschnee - wyjątkowy, nie rozpuszczający się puder dekoracyjny, wykonany z cukru gronowego. Nadaje on pączkom świeży i atrakcyjny wygląd oraz KOMPLET Krem Ajerkoniac krem w proszku do przygotowania na zimno, który świetnie zastępuje standardowe nadzienia owocowe i jest coraz częściej poszukiwany przez konsumentów.

Udanego Tłustego Czwartku (z KOMPLET Polska)!

Produkty powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media