Z dobrego upieczesz najlepsze!

Pączki świata


Z marmoladą, z budyniem czy z różą? Z lukrem czy z cukrem pudrem? A może z czekoladą, bitą śmietaną albo toffi? Oferta pączków z okazji Tłustego Czwartku jest tak szeroka, że aż trudno się zdecydować który z nich wybrać… Widocznie wielu Polaków ma z tym problem, ponieważ średnio spożywamy 2,5 pączka z okazji tego święta. A jakie pączki jadają mieszkańcy innych krajów? Przyjrzyjmy się tradycjom związanym z tym pysznym smakołykiem.

Krótka historia pączka
Z pochodzenia – Rzymianin. W ostatnich dniach karnawału każdy chętnie się nim raczył. Pierwszy o tym specjale wspomina Katon w dziele „O gospodarstwie wiejskim”, gdzie zamieścił przepis opisujący jak należy przyrządzać pączki. Zanotowano również, że w XIII i XIV wieku w klasztorach mnisi na ostatki przed długim postem przygotowywali craphun: smażone ciastka drożdżowe. Z Polaków pierwszy o pączkach napisał Mikołaj Rej w „Żywocie człowieka poczciwego”: „Mnieysi stanowie pieką kreple, więtsi torty”.

Pierwsze pączki znacznie różniły się od dzisiejszych: był smażone na smalcu, na bazie ciasta chlebowego  nadziewane słoniną. A przede wszystkim – bardzo twarde. Historyk Jędrzej Kotowicz w „Opisie obyczajów i dziejów za panowania Augusta III” tak pisze o tym jak zmieniały się pączki: „Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska”. 

Jest też kilka legend dotyczących powstania „współczesnych” pączków. Jedna z nich wynalezienie tego specjału przypisuje Cecylii Krapf, która w swojej wiedeńskiej cukierni, pod koniec XVII wieku podawała ciasto drożdżowe w kształcie kuli, które było nadziewane owocami  kompotu. A według innej wersji wydarzeń pączki są dziełem cukiernika z Berlina, który marzył o tym by być żołnierzem w wojsku pruskim, jednak jako że był zbyt słabowity nie przypadł mu ten zaszczyt. Zamiast tego został zatrudniony w kuchni polowej, gdzie z wdzięczności przygotował ciasto drożdżowe w kształcie kul armatnich ze słodkim nadzieniem i usmażył je na głębokim tłuszczu.

Rodzaje pączków
Pączek nie jest typowo polskim przysmakiem. Wiele krajów ma jedyne w swoim rodzaju pączki, które potrafią znacznie się różnić wyglądem i smakiem. Zapraszamy do przeczytania naszego przewodnika po pączkach z całego świata.


Pączki berlińskie
Znane w całej Europie, również w naszym kraju. Charakteryzuje je to, że na środku mają jasny pasek. Zazwyczaj są nadziewane marmoladą, ale czasem również czekoladą, advocatem lub toffi. Na wierzchu posypywane cukrem pudrem lub lukrowane. 

 

Doughnuts
To pączki amerykańskie, o prawdopodobnie holenderskim rodowodzie. Doughnuts są puszyste w środku i lekko chrupiące, a ich cechą charakterystyczną jest dziurka pośrodku (z wyglądu przypominają doskonale znane w Polsce oponki).

Pączki wiedeńskie (hiszpańskie)
Są dostępne w wielu cukierniach w naszym kraju. Bardzo słodkie, przybierające formę „gniazda”, mają zupełnie inny smak niż pączki berlińskie. Są zrobione z ciasta parzonego.

 

Sufganiot
W Izraelu na święto Hannukah podawany jest słodki przysmak przypominający pączki berlińskie. Smażone ciasto drożdżowe nadziewa się  strzykawką od góry. Dlatego wygląd tych pączków jest charakterystyczny – na wierzchu zawsze mają odrobinę nadzienia. 

Lokma
To pączki tureckie – niewielkie okrągłe kuleczki z miodem lub cukrowym syropem. Podobne pączki  - loukoumas - są podawane w Grecji. 


Oliebollen
Spożywany w sylwestrową noc i w Nowy Rok  holenderski przysmak. Jest tak jak tradycyjne pączki przyrządzony z ciasta drożdżowego, ale z wyglądu bardziej przypomina racuchy. Oliebollen nie nadziewa się marmoladą, ale rodzynkami, żurawiną i kawałkami jabłka.

 

Zeppole i bomboloni
Włosi mają aż dwa rodzaje pączków. Zeppole są podawane z okazji Dnia Ojca i przypominają polskie ptysie (zwykle są serwowane z  kremami). Zostają posypane cukrem lub cukrem pudrem, a ich nadzienie zawsze jest widoczne.
Bomboloni to toskański przysmak, który bardzo przypomina pączki berlińskie. Różni go to, że ciasto drożdżowe jest nadziewane od góry (a nie od boku) i jego odrobina znajduje się na wierzchu pączka. 

Najdziwniejsze pączki świata
W wielu krajach podawane są pączki znacznie różniące się od tych tradycyjnych: amerykańskie pączki  bekonem, japońskie z kremem z fasoli, koreańskie z lukrem o smaku czosnku czy singapurskie z wasabi i wodorostami. Jak widać – co kraj to obyczaj, a pączek nie musi być koniecznie przysmakiem na słodko.

Pączkowe ciekawostki

  • Jeden z przesądów mówi, że jeśli w Tłusty Czwartek ktoś nie zje ani jednego pączka – nie będzie się mu wiodło w życiu.
  • Przeciętny pączek ma około 250 kalorii.
  • Aktualny rekord w jedzeniu pączków należy do Arkadiusza Peca, który w ciągu 20 minut pochłonął aż 24 pączki.
  • W Tłusty Czwartek Polacy zjadają aż 100 mln pączków!

 

KOMPLET Polska życzy smakowitego Tłustego Czwartku!

Produkty powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media