Z dobrego upieczesz najlepsze!

Pieczywo dobre dla serca

Cukrzyca, choroba wrzodowa, alergia pokarmowa – przy tych chorobach konieczne jest stosowanie diety. Ale na spożywane posiłki szczególną uwagę powinny zwracać także osoby cierpiące na choroby serca. Jakie pieczywo warto jeść przy podwyższonym ciśnieniu tętniczym lub gdy po prostu chce się zadbać o układ krążenia?

Dieta przy chorobach serca

Samo przyjmowanie leków to często za mało, by wyleczyć choroby lub złagodzić ich przebieg. Lekarze podkreślają, że bez zmiany trybu życia na bardziej zdrowy efekty leczenia będą krótkotrwałe albo mniej skuteczne. Podobnie jest w przypadku osób z chorobami serca. Jak cierpiący na nadciśnienie, miażdżycę i inne schorzenia układu sercowo-naczyniowego mogą wspomóc leczenie? Na przykład dbając o aktywność fizyczną i odpowiednią dietę.

Chorzy powinni unikać nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w słoninie, boczku, smalcu, w tłustych mięsach, serach i wędlinach oraz zastępować je wykazującymi dobroczynny wpływ na serce kwasami tłuszczowymi nienasyconymi, w które obfitują oleje roślinne. Zaleca się im także zastępowanie tłustych produktów mlecznych chudymi. Do diety warto włączyć warzywa i owoce, ponieważ są one bogate w błonnik oraz antyoksydanty (witaminę A, C i E), które dobrze sprawdzają się w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Z jadłospisu należy wyeliminować słodycze oraz znacznie ograniczyć spożycie alkoholu (w przypadku przyjmowania niektórych leków na serce nie należy go spożywać w ogóle).

Choroby serca a sód

Konsekwencją wysokiego poziomu sodu jest podwyższenie ciśnienia kwi oraz zwężenie naczyń krwionośnych. A jak pokazują badania naukowe spożywana przez długi czas duża ilość sodu jest jednym z kluczowych czynników rozwoju nadciśnienia tętniczego. Dlatego w profilaktyce i leczeniu chorób serca bardzo ważne jest ograniczenie spożywania soli, która jest głównym źródłem sodu w diecie. Osoby chorujące na nadciśnienie i miażdżycę powinny zrezygnować z jedzenia słonych przekąsek (chipsów, paluszków, solonych orzeszków), konserw mięsnych, zupek w proszku i kostek rosołowych. Zaleca się także ograniczenie jedzenia kiszonych ogórków i kapusty oraz zastępowanie soli dodawanej do potraw innymi przyprawami.

Dobroczynne dla serca pieczywo

Dobrym rozwiązaniem dla osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego są produkty z obniżoną zawartością sodu. W niektórych piekarniach można kupić np. chleby, które zawierają znacznie mniej sodu niż zwykłe pieczywo, dzięki czemu ich spożycie pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

Jednak nie jest to jedyna zaleta tzw. „chlebów dla serca", czyli produktów zbożowych dedykowanych osobom z nadciśnieniem i chcących zadbać o profilaktykę chorób układu naczyniowo -sercowego. Takie pieczywo najczęściej zawiera także zwiększoną ilość wspomnianych już nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz naturalnych przeciwutleniaczy. A te substancje chronią naczynia krwionośne i zapobiegają ich zwężaniu. Chleby dla serca cechuje także wysoka zawartość błonnika, który obniża ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca i chorób układu krążenia.

Dobry produkt: Chleb Chia

Wśród chlebów dla serca warto zwrócić uwagę na pieczywo z nasionami chia, które zostało wyróżnione przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Zbigniewa Religi. Wspomniane nasiona chia, które stanowią ważny jego składnik to bogate źródło błonnika, białka i kwasów tłuszczowych omega-3 (między innymi kwasu alfa-linolenowego ALA). Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 2 g ALA dziennie, co stanowi równowartość 240 g chleba lub bułek Chia.

Chleb zawiera także inne, korzystne dla organizmu składniki: siemię lniane, pestki dyni, nasiona słonecznika, błonnik roślinny oraz otręby pszenne. Odpowiednia kompozycja składników sprawia, że to produkt przyjazny dla serca, doskonały dla wszystkich osób, którym zależy na tym, aby długo cieszyć się dobrym zdrowiem.

Produkty powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media