Z dobrego upieczesz najlepsze!

Sernik król deserów!

Sernik jest jednym z najpopularniejszych deserów na świecie. Podawany sam lub z dodatkami, na ciepło albo zimno, sprawdza się na każdą okazję. Nie wszyscy jednak wiedzą jak wiekowa jest jego historia.

Historia sernika

Pierwsze wzmianki na temat sernika pojawiają się już w starożytnej Grecji i Rzymie. Pierwszy przepis na sernik został spisany przez rzymskiego polityka Katona Starszego w traktacie „O gospodarstwie". W Rzymie ciasto to nosiło nazwę libium i składało się z mąki, sera, jaj i miodu. W miarę ekspansji Rzymian, receptura na sernik rozprzestrzeniła się po całej Europie, jednak – przypuszcza się – iż przepis na sernik o wyglądzie nam znanym, ukształtował się mniej więcej w XVIII wieku w Wielkiej Brytanii.

Najbardziej tradycyjna forma sernika pochodzi z krajów niemieckojęzycznych. Stąd też ciasto to często nazywane jest "wiedeńskim". W wersji tej zakłada się dodanie do serowej masy dużej ilości bakalii. W krajach prawosławnych popularna jest natomiast odmiana sernika na zimno, nazywana paschą. W wielu regionach jest to tradycyjna potrawa wielkanocna.

Sernik w Polsce

Niełatwo jest wyobrazić sobie polski, świąteczny stół bez prawdziwego, tradycyjnego sernika. Wspólne ucieranie masła z cukrem, jajkami, dwukrotne przekręcanie twarogu i łączenie z masą jajeczną, kojarzy się właśnie ze świętami wielkanocnymi. Tym bardziej zaskakuje fakt, że w staropolskich książkach kucharskich pojawia się niewiele wzmianek o serniku.

Uważa się, że na polskie stoły sernik trafił dopiero w XVII wieku. Najprawdopodobniej pierwszy przepis na sernik trafił nad Wisłę wraz z powracającymi z Odsieczy Wiedeńskiej wojskami polskimi i szybko znalazł uznanie w oczach Polaków (stąd nazwa „sernik wiedeński").

Rodzaje serników

Szacuje się, że istnieje około 1000 przepisów na sernik, a każdy z nich jest unikatowy (w zależności od kontynentu, kraju i regionu, bo chyba nie ma regionu na świecie, gdzie sernik pozostaje nieznany). Różnią się one chociażby rodzajem użytego sera, dodatkami takimi jak bakalie czy świeże owoce, obecnością lub brakiem spodu (a spody mogą być biszkoptowe, kruche...). Ogromna różnorodność przepisów na to ciasto sprawia, że nie można się nim znudzić.

Kaszubski sernik z ziemniakami

Od 30 czerwca 2006 roku na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajduje się sernik kaszubski. To wyrób charakterystyczny dla województwa pomorskiego i Pojezierza Kaszubskiego, w którym to regionie przeważa uprawia się ziemniaki i z tego względu, przyrządza się tam na niedziele i święta sernik ziemniaczany (dodatek ziemniaków sprzyja utrzymywaniu świeżości oraz wilgotności ciasta). Smak tego ciasta jest słodki, ma aromat skórki pomarańczowej i rodzynek. Natomiast charakterystyczny dla niego brązowy lukier jest robiony z kakao.

Sernik drezdeński - Dresdner Eierschecke

Eierschecke jest cukierniczą specjalnością z Saksonii i Turyngii. Składa się z trzech warstw: drożdżowej, serowej i kremu jajeczno – budyniowego. Jego nazwa pochodzi od trójstronnej odzieży męskiej popularnej w XIV wieku – Schecke, której najważniejszym, środkowym elementem był opinający męską talię pas.

Sernik ten, podobnie jak trójstronne ubranie również składa się z trzech warstw: górna warstwa wykonana jest z delikatnego kremu sporządzonego na bazie żółtek, masła, cukru waniliowego budyniu oraz ubitych białek. Warstwa środkowa ("pas") składa się z sera, masła, jaj, cukru, mleka oraz aromatu waniliowego. Ostatnia, trzecia warstwa to podstawa ciasta, która wykonana jest najczęściej z ciasta drożdżowego lub biszkoptu. Po złożeniu tych trzech warstw ciasto piecze się, a następnie tnie na prostokątne kawałki i podaje zazwyczaj z kawą.

Przedstawiona powyżej receptura jest typowa dla tradycyjnego Dresdner Eierschecke, ale istnieją również liczne zmiany i ulepszenia w jej obrębie: np. poprzez dodanie do podstawowego składu rodzynek, migdałów czy kruszonki. W jeszcze innym wariancie sernik polewa się czekoladą.

Produkty powiązane z tym artykułem

Receptury powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media