Z dobrego upieczesz najlepsze!

Słodkości z Kraju Kwitnącej Wiśni

Kuchnia japońska kojarzy się przede wszystkim z sushi, miso oraz ramen. Ale mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni lubują się również w słodyczach, które znacznie różnią się od europejskich przysmaków. Przyrządzone z naturalnych składników i zmieniające się w zależności od pór roku pyszności przybierają niezwykle estetyczny wygląd, dzięki czemu nie sposób im się oprzeć.

 

Podział japońskich słodyczy
W Kraju Kwitnącej Wiśni słodycze określa się słowem kashi, a dzielą się na wagashi (tradycyjne słodycze japońskie) oraz yogashi (słodycze w stylu europejskim). Japońskie  słodycze są klasyfikowane ze względu na zawartość wilgoci i można do nich zaliczyć namagashi (słodycze surowe), han namagashi (o nieco dłuższym terminie spożycia) i higashi (słodycze suszone). Japończycy bardzo dużą wagę przywiązują do ceremoniału spożywania posiłków, dlatego dobór słodyczy zależy m.in. od rodzaju herbaty, jaka zostaje do nich podawana: „herbata lekka” (usucha) jest serwowana z higashi, a „herbata gęsta” (koicha) z namagashi.

Zaskakujące smaki

Czym słodycze japońskie różnią się od europejskich? Są znacznie mniej słodkie i mają bardziej stonowany smak. Mogą być nie tylko słodkie, ale też słone, kwaśne lub pikantne, za to nigdy nie są gorzkie.

Wagashi wyglądają jak małe arcydzieła, często swoim kształtem odzwierciedlają  naturę, np. imitują kwiaty. Znacznie różnią się również składnikami: w przeciwieństwie do łakoci europejskich nigdy nie zawierają produktów mlecznych, olei roślinnych oraz glutenu. Do wykonywania japońskich słodyczy używana jest kleista odmiana ryżu, dzięki czemu ciastka na jej bazie mają lekko ciągnącą się konsystencję. Drugim niezwykle popularnym składnikiem wagashi jest z anko: pasty z fasoli azuki gotowanej z dodatkiem cukru lub miodu. Na wiosnę spożywa się wagashi przygotowane z wiśni. Japońskie wiśnie nie wydają owoców, ale do przyrządzania smakołyków wykorzystywane są inne elementy pozyskiwane z tych drzew, np. płatki, którymi farbuje się przysmaki na różowo. Wreszcie wagashi (puddingi, czekoladki i ciasteczka) często zawierają zieloną herbatę matcha, która nadaje im piękny pistacjowy kolor. Innymi składnikami, które znajdują się w japońskich słodyczach są: orzechy, owoce, mąka ryżowa, glony, sos sojowy, sproszkowane krewetki, kałamarnice czy suszone ryby.

Dzień wagashi
Wagashi cieszą się tak wielką popularnością, że doczekały się nawet własnego święta, które jest obchodzone 16 czerwca. Ową uroczystość ustanowiło w 1979 r. Japońskie Stowarzyszenie Wagashi, żeby uczcić ważne w dziejach kraju wydarzenie. W IX cesarz Japonii, by zwalczyć epidemię zmienił nazwę ery i dnia 16 czerwca na ołtarzu ofiarował 16 słodyczy, aby zapewnić swoim poddanym pomyślność i zdrowie.

Popularne wagashi

 

  • Mochi – kluski z kleistego ryżu i mąki ryżowej. Mogą być nadziewane różnymi składnikami, najczęściej spotykane to pasta anko, truskawki, a otoczone zostają w czarnym sezamie lub sojowym proszku kinako. Są spożywane na co dzień, a z okazji Nowego Roku przyrządza się ich ogromne ilości.
  • Dango – przysmak podobny do mochi, jadany przez cały rok, a dodatki z którymi jest podawany zależą od pory roku. Najczęściej serwuje się 3-4 kulki dango, nabite na szpadkę.
  • Yokan – zielona galaretka z czerwonej fasoli, z dodatkiem cukru i agaru. Czasem dodawane są do niej kasztany, orzech i zielona herbata. Ten znany od XIV w. smakołyk najczęściej jest sprzedawany w blokach lub kostkach i serwowany w plastrach.

 

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media