Z dobrego upieczesz najlepsze!

Tort Szwarcwaldzki, czyli „czarny las”

Klasyczne niemieckie ciasto, które stało się znane na całym świecie. Uwodzi doskonałym połączeniem składników: czekolady, bitej śmietany, wiśni i Kirschwasser (alkoholu z wiśni). W dodatku za tortem stoi intrygująca historia. Zapraszamy do lektury opowieści o tym jak deser z bitą śmietaną stał się ciastem.

Czym jest niemiecki Czarny Las?

Nazwa „Czarnolas" jest w Polsce doskonale znana. To w miejscowości o takiej nazwie żył i tworzył jeden z najwybitniejszych polskich poetów, Jan Kochanowski. W Niemczech Czarny Las (Schwarzwald) to masyw górski usytuowany w Badenii-Wirtembergii (regionie w południowo-zachodniej części tego kraju).

Region słynie z dwóch dań: szynki szwarcwaldzkiej z udźca wieprzowego, która zostaje uwędzona na zimno w dymie z szyszek i wiórek świerkowych. Drugą znaną potrawą pochodzącą z tego regionu jest bohater tego artykułu: tort szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte).

Od kremowego deseru do tortu

Wszystko zaczęło się od Kirschwasser – znanej od XIX w. specjalności z niemieckiego Czarnego Lasu. Wysokoprocentowy alkohol wytwarzany z wiśni z czasem stał się składnikiem deserów, np. szwajcarskiego fondue i niemieckiego tortu szwarcwaldzkiego. Kirschwasser był początkowo łączony ze śmietanką i gotowanymi wiśniami oraz z herbatnikami.

Dziś tort składa się z kilku warstw ciasta czekoladowego, które zostają przełożone bitą śmietaną oraz wiśniami. Na wierzchu dekoruje się go wiśniami i wiórkami czekoladowymi. Ciasto nakrapia się wiśniówką Kirschwasser, jednak w Australii używa się do tego rumu, a w USA najczęściej przyrządza się je bez alkoholu. Warto wiedzieć, że według niemieckich przepisów Kirschwasser jest obowiązkowym składnikiem tortu szwarcwaldzkiego i bez niego nie można tak nazywać tego wypieku.

„Autorstwo" ciasta

Cukiernik Josef Keller twierdził, że to on wymyślił tort Schwarzwälder Kirschtorte w obecnej formie. Miał tego dokonać 1915 roku w cukierni Café Anger usytuowanej w Bad Godesberg, (dziś przedmieścia Bonn). Po pobycie w wojsku założył własną cukiernię w Radolfzell, gdzie praktykował u niego August Schaefer, któremu po wielu latach współpracy Keller miał powierzyć swoją książkę kucharską z oryginalnymi recepturami wypieków. Książka podobno wciąż jest w posiadaniu rodziny Schaeferów i według przepisu w niej zawartego jest przygotowywany tort szwarcwaldzki w Café Schaefer w Tribergu.

Z kolei zdaniem Udo Raucha, archiwisty z miasta Tübingen istnieją dowody na to, że tort szwarcwaldzki został „wynaleziony" w 1930 roku przez cukiernika Erwina Hildenbranda w kawiarni Walz. Nie potwierdzają tego fakty historyczne: pierwszy zachowany przepis na znane niemieckie ciasto pochodzi z 1934 roku z drezdeńskiej publikacji o ciastach autorstwa J.M. Ericha Weber.

Ciekawostki:

  • Tort szwarcwaldzki ma swoje święto: co roku w Niemczech w mieście Todtnauberg odbywa się festiwal tego ciasta.
  • Największy na świecie tort czarny las powstał w Europa Park w Niemczech w 2006 roku, ważył 3000 kg, mierzył 80 m2, a do jego przygotowania wykorzystano 700 l bitej śmietany, 5600 jaj, 800 kg wiśni, 40 kg wiórków czekoladowych i 12 l alkoholu Kirschwasser.
  • Również w Szwecji istnieje ciasto o nazwie czarny las (szw. Schwarzwaldtårta), ale to zupełnie inny wypiek (składa się z bezy i bitej śmietany).

Produkty powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media