Z dobrego upieczesz najlepsze!

Wiosenne porządki czas zacząć

 

 

Wiosna to jedna z najpiękniejszych i najbardziej oczekiwanych pór roku. Zmęczeni zimowym brakiem aktywności oraz zainspirowani budzącą się do życia przyrodą konsumenci zaczynają odczuwać potrzebę zmian, które pomogą im w odbudowaniu formy oraz odzyskaniu energii. Jednym ze sposobów osiągnięcia tego celu jest zmiana sposobu odżywiania się oraz większa staranność i uwaga w doborze spożywanych produktów.

 


Zdaniem Marka Sobkowiaka, głównego technologa KOMPLET Polska, wiosenna oferta cukierniczo-piekarska powinna wyjść naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom konsumenckim tak, aby odzwierciedlać wiosenną potrzebę zmian. W praktyce oznacza to konieczność ograniczenia asortymentu ciężkich ciast makowych, bakaliowych czy popularnych zimą pierników. Konsumenci bez żalu zrezygnują także z produktów smażonych, charakterystycznych dla okresu karnawałowego i będą wdzięczni za nowe propozycje: świeżych, orzeźwiających i kolorowych ciast owocowych bądź jogurtowych ozdobionych galaretką i owocami.

Oczywiście, w początkowym okresie wiosny, należy posiłkować się przetworami owocowymi oraz owocami mrożonymi. Warto wykorzystać także modę na owoce żelowane, dzięki czemu dobrze wyeksponujemy kształty i kolory użytych truskawek, malin, jagód. Zachęcimy tym samym klientów do przestawienia się na nowe, wiosenne tory. Dzięki takiej ofercie płynnie wyprowadzimy konsumentów z zimowego menu i rozbudzimy apetyt na typowo letnie produkty. Nasza propozycja na początek wiosny to delikatne ciasta biszkoptowo-tłuszczowe z owocami, na bazie stabilizatorów (np. KOMPLET Stabilizator Truskawkowy i KOMPLET Stabilizator Neutralny). Jako bazę polecamy produkty z linii Soft, np. KOMPLET Jogosoft oraz mieszanki z zawartością granulatów owocowych: KOMPLET Pomarańczowe Soft i KOMPLET Cytrynowe Soft – doskonałe zarówno do przyrządzania babek, jak i ciast deserowych. Do tego zestawu rekomendujemy „wiosenne” kremy typu bita śmietana, np. KOMPLET Krem Piruet czy KOMPLET Krem Volu.

Wiosną pojawia się również zapotrzebowanie na ciastka sztukowe typu herbatniki, kruche babeczki z owocowym nadzieniem, muffinki (np. w wiosennych foremkach), drożdżówki, ringi, pity czy bułeczki. Jednym słowem – asortyment, który można spakować w poznańską „tytkę” i zabrać ze sobą na długi spacer, spotkanie ze znajomymi czy piknik. W  tym przypadku polecamy np. KOMPLET Ciastka Kruche 50 oraz KOMPLET CzekoBella Soft, a do produkcji ciast drożdżowych – niezawodne KOMPLET Multidrożdżowe 25. Jako dodatek sprawdzi się KOMPLET Krem Daniela, który nadaje się do zapiekania i – tym samym – może stanowić atrakcyjny smakowo dodatek np. do drożdżówek. Do wykonania podpłomyków czy ringów polecamy KOMPLET Batata 35: produkt dających wiele możliwości asortymentowych, zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej.

Wiosna to także Wielkanoc, a co za tym idzie: świąteczne ożywienie smaków i klasycznych produktów takich jak serniki, mazurki oraz baby. Mimo tradycyjnego charakteru Świąt, tu także należy uwzględnić zmieniające się upodobania konsumentów. Kiedyś oferta ciast świątecznych była niezbyt bogata i zazwyczaj ograniczała się do kilku zaledwie ich typów. Obecnie do grona „wielkiej trójki”, każdego roku, dołączają kolejne ciasta, zwykle o charakterze regionalnym, a także cała paleta ciast deserowych. Można zauważyć również duże zróżnicowanie asortymentowe w ramach tych trzech podstawowych wypieków wielkanocnych, zmianę ich formy i struktury oraz bardziej kreatywne i nowoczesne podejście do dekoracji: mniej dosłowne, nieznacznie tylko odwołujące się do tradycyjnych świątecznych symboli takich, jak: baranek czy zajączek.

Dzisiejszy sernik różni się od tradycyjnego zarówno strukturą, która jest zdecydowanie lżejsza i delikatniejsza, jak i dodatkami, wśród których prym wiodą brzoskwinie, gruszki oraz beza upalana. Obok tradycyjnych mazurków sztukowych, które zwykle pełniły funkcję ozdobną, coraz bardziej popularne stają się mazurki krojone o bardziej konsumpcyjnym charakterze. Również tradycyjne (najczęściej z foremki kominowej) babki piaskowe i drożdżowe dostają nowe życie w postaci coraz bardziej wymyślnych smaków i zróżnicowanych, nie tylko kolorystycznie, artystycznych dekoracji. Do produkcji serników polecamy nasz sprawdzony produkt KOMPLET Seromix oraz KOMPLET Gourmet Ciasto Serowe. Jako podstawy do świątecznych mazurków sprawdzą się zarówno klasyczne produkty takie jak KOMPLET M+S, jak i te najnowsze: KOMPLET CzekoBella Soft czy KOMPLET Kokosówka. A dzięki takim polewom, jak: KOMPLET Kiddy Choco, KOMPLET Kiddy Noisette i KOMPLET Kiddy Weiss dodamy naszym mazurkom urody oraz smaku.

Kolejny ważny i stały element tej pory roku i – jednocześnie – czas intensywnej pracy cukierników to okres komunijny. Wiąże się on z bogatą i bardzo zróżnicowaną ofertą tortów i ciast deserowych. Warto podkreślić, że w ostatnim czasie mocno rozwinęła się produkcja tortów na bazie ciasta i bezy, z duża ilością bakalii i kremów, z dodatkiem sera mascarpone czy kawy. Bardzo popularne stały się także torty bezowe z kremami śmietanowym i dużą ilością świeżych owoców. Polecamy Państwa szczególnej uwadze stabilne kremy, które doskonale sprawdzą się w przypadku tortów ze świeżymi owocami, np. KOMPLET Krem Patissiere Full, KOMPET Krem Dorino.

Na zakończenie należy także wspomnieć o trendzie świadomego odżywiania, który o tej porze roku szczególnie odzwierciedla się w preferencjach zakupowych klientów. Rosnąca w ostatnich latach liczba świadomych żywieniowo konsumentów przyczyniła się do wzrostu zainteresowania produktami spożywczymi wysokiej jakości. Należą do nich m.in. produkty pozbawione „słynnych” E dodatków: czy te o obniżonej zawartości takich składników, jak cukier czy sól, wreszcie produkty o podwyższonej zawartości korzystnych dla zdrowia składników, zwłaszcza białka czy błonnika. Nasza odpowiedź na te potrzeby to duża grupa produktów typu Clean Label, które nie zawierają konserwantów, polepszaczy i wzmacniaczy smaku. Zalicza się do nich KOMPET chleb ProBody – pieczywo o niskim IG wynoszącym 33,5!, obniżonej zawartości węglowodanów (w porównaniu z pieczywem mieszanym z ziarnami) oraz wysokiej zawartości błonnika i białka. ProBody, od momentu wprowadzenia na rynek, tj. od 2012 r., ma stałą rzeszę wiernych konsumentów. I wreszcie nasza najnowsza propozycja asortymentowa, linia KOMPLET Body & Soul, dzięki której konsumenci otrzymają produkty o obniżonej zawartości cukrów, soli i tłuszczu oraz o wysokiej zawartości błonnika (postępując zgodnie z recepturą). Linia ta obejmuje zarówno ciasta jak i kremy. To kompleksowa oferta stanowiąca atrakcyjną propozycję dla najbardziej wymagających klientów.

P.S. Marek Sobkowiak zapytany o swoje ulubione wiosenne ciasto bez wahania wymienił ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami. Koniecznie spożywane na tarasie, z dodatkiem gorącej kawy lub herbaty, i – przede wszystkim – w towarzystwie rodziny. Bowiem, jak sam przyznał, jedną z najważniejszych funkcji związanych z jedzeniem jest nie tylko zaspokajanie głodu, nie tylko przyjemność płynąca z dobrego jedzenia, lecz przede wszystkim możliwość zbliżania ludzi.

Udanej wiosny z KOMPLET Polska!

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media