Z dobrego upieczesz najlepsze!

Wyniki badań IG chleba ProBody - 33,5

Poradnia Dietetyczna Katedry Dietetyki na Widziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przeprowadziło badania nad Chlebem ProBody zgodnie z wytycznymi FAO/WHO.

Wyniki badań wykazały, że pieczywo ProBody posiada wartość średnią indeksu glikemicznego na poziomie 33,5% i można ją uznać za niską, nie przekraczająca 55%.

Wykonawcą badań była Poradnia Dietetyczna SGGW pod kierownictwem dr inż. Ewy Lange

Wyniki badań to oprócz pozytywnych opini klientów kolejny dowód na to, że pieczywo probody idealnie nadaje się do niskowęglowodanowych sposobów odżywiania i może być włączone do codziennej diety diabetyków (osób cierpiących na cukrzycę).

Co daje niski indeks glikemiczny spożywanych produktów?
Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę. Jest to również zalecane dla osób zdrowych, ponieważ powoduje mniejsze wydzielanie insuliny. Wolne przyswajanie pozwala ograniczyć napady głodu. Najkorzystniejsze do spożycia są produkty, których IG nie przekracza 55. (Różne źródła podają różne wartości IG w zależności od warunków badań testowych).

Produkty powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media