Z dobrego upieczesz najlepsze!

Ziarnko do ziarnka ...czyli o prozdrowotnych dodatkach do pieczywa

 

 

Oczekiwania konsumentów

„Czy wiem, co jem?" – to pytanie coraz częściej zadają sobie konsumenci. Wiedza dotycząca wartości odżywczych produktów oraz zasad zdrowej diety staje się coraz bardziej powszechna. Również Polacy coraz częściej wybierają droższe „pieczywo z górnej półki" o prozdrowotnych właściwościach. Wprowadzenie go do oferty to świetny sposób na dotarcie do grupy konsumentów, którzy przywiązują dużą wagę do sposobu odżywiania się. Oto nasze zestawienie prozdrowotnych dodatków stosowanych w piekarnictwie.

Popularne sposoby

Prostym przykładem zwiększania wartości odżywczej pieczywa jest dodawanie do mąki pszennej innego rodzaju mąk (np. z owsa, gryki, jęczmienia, amarantusa lub orkiszu) oraz otrąb czy zarodków. Innym sposobem jest łączenie z mąką namoczonych wcześniej obłuszczonych całych albo łamanych ziaren zbóż. Do posypania chleba i bułek stosuje się zaś płatki owsiane, żytnie i pszenne.

Firma KOMPLET Polska postanowiła stworzyć własną, oryginalną mieszankę i tak powstała mieszanka KOMPLET ProBody w skład której wchodzą między innymi: mąka sojowa, pełnoziarnista mąka orkiszowa, białko pszenne, siemię lniane, śruta sojowa, nasiona słonecznika, sezam, błonnik jabłkowy, otręby pszenne i zakwas z pełnego przemiału pszenicy orkisz.

Najważniejsze z punktu widzenia konsumenta zalety i wyróżniki chleba ProBody to wysoka zawartość błonnika i białka oraz obniżona zawartość węglowodanów (w porównaniu z pieczywem mieszanym z ziarnami).

Dzięki temu chleb ProBody pasuje do do niskowęglowodanowego sposobu odżywiania się i innych, porównywalnych planów żywienia.

Niezaprzeczalną zaletą ProBody jest także niski indeks glikemiczny 33,5, co powoduje, że jest to chleb, który może być stosowany przez diabetyków.

Zbawcza moc ziaren i innych dodatków

Niepozorne ziarenka roślin kryją w sobie bardzo wiele składników odżywczych. Zawierają wysokie stężenie minerałów, olejków eterycznych, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, zdrowych tłuszczów oraz białek. Które z ziaren są często stosowane jako dodatki do pieczywa?

Nasiona Chia

Skarb Azteków, który ze względu na prozdrowotne właściwości stał się znany w wielu krajach, w ostatnich latach został również doceniony w Polsce. Skąd się biorą te małe nakrapiane nasionka? Wypełniają owoce szałwii hiszpańskiej, rośliny osiągającej wysokość jednego metra, na której szczycie rosną fioletowe albo białe kwiaty.

Dlaczego nasiona chia zaczęły być stosowane jako dodatek do pieczywa? Oczywiście ze względu na wyjątkowe właściwości. Mają bardzo niski indeks glikemiczny i mogą być spożywane przez diabetyków. Jak wykazały badania spowalniają wchłanianie cukru i regulują jego poziom we krwi. Oprócz tego obniżają poziom „złego" cholesterolu, chronią jelita, wspomagają pracę mózgu i serca oraz poprawiają zdolność koncentracji. Zawierają bardzo wiele cennych składników odżywczych, m.in. pierwiastków takich jak: magnez, fosfor, żelazo, potas, wapń oraz cynk. Są źródłem błonnika, białka, antyoksydantów oraz kwasów omega-3 i omega-6.

Stanowią także znakomity produkt dla sportowców, ponieważ mają właściwości hydrofilowe (zatrzymują wodę w organizmie). Dają uczucie sytości, a równocześnie dostarczają energii.

KOMPLET Polska doceniła walory „skarbu Azteków" i wprowadziła do oferty produkty, które go zawierają: KOMPLET Chia 40 (40% mieszankę do produkcji pieczywa mieszanego z nasionami szałwii hiszpańskiej), KOMPLET Bułka Chia 30 (skoncentrowaną 30% mieszanką do wypieku bułek, bagietek i innego rodzaju drobnych wypieków).

Pieczywo CHIA z oferty KOMPLET Polska zostało wyróżnione przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Zbigniewa Religi.

Pestki dyni

Kolejnym dodatkiem chętnie wykorzystywanym w piekarnictwie są pestki dyni, które podobnie jak nasiona Chia zawierają dobroczynny olej z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi oraz fitosterolami.

Pestki dyni znane są także z właściwości antygrzybicznych i antywirusowych, które zawdzięczają obecnym w dyni lignanom.

Innym powodem dla którego producenci pieczywa i konsumenci cenią nasiona dyni jest wysoka zawartość cynku oraz witaminy E. Dzięki temu pozytywnie wpływają na stan włosów i paznokci oraz w naturalny sposób podnoszą samopoczucie.

Pestki dyni są dość kaloryczne. Trzeba jednak pamiętać, że owe kalorie to kopalnia korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych oraz źródło dodatkowej energii.

Przykładem produktu zawierającego pestki dyni jest mieszanka KOMPLET Chleb Marathon, która powstała z myślą o osobach aktywnych, potrzebujących dodatkowego, zbilansowanego źródła energii. Chleb Marathon oprócz pestek dyni zawiera także kawałki jabłek, co wydatnie wpływa na jego walory smakowe.

Siemię lniane

Len jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, a jego nasiona mają niezwykłą wartość odżywczą oraz właściwości lecznicze. Składają się z wartościowych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6), z błonnika oraz z białka o bardzo dobrym zestawie aminokwasów egzogennych. Oprócz tego zawierają minerały (wapń, żelazo, magnez i cynk) oraz witaminy (B1, B6, amigdalinę i E), a także wiele korzystnych związków: flawonoidy, lignany, lecytynę, fitoestrogeny i fitosterole.

Jakie korzyści zdrowotne przynosi taki zestaw składników? Ma znakomity wpływ na układ pokarmowy: działa osłaniająco oraz regenerująco na jego błonę, dlatego doskonale sprawdza się w łagodzeniu stanów zapalnych, reguluje pracę jelit oraz skutecznie chroni żołądek podczas stosowania antybiotyków.

Ale to nie jedyna korzyść płynąca ze spożywania siemienia lnianego. Nasiona lnu obniżają poziom cholesterolu LDL oraz wzmacniają naczynia krwionośne, a jako cenne źródło lecytyny poprawiają pamięć oraz zdolność koncentracji.

Dodatkowo spożywanie siemienia lnianego sprzyja urodzie: spowalnia proces starzenia się, uelastycznia skórę oraz doskonale nawilża oraz wzmacnia włosy.

Wszystkie wymienione mieszanki KOMPLET Polska: Marathon, Probody oraz Chia zawierają w swoim składzie siemię lniane oraz są przykładem produktów typu Clean Label - żywności bez zbędnych E dodatków.

Źródła:

Możliwości wzbogacania pieczywa dodatkami roślinnymi

Chleb powszedni: oryginalny i funkcjonalny

Produkty powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media