Z dobrego upieczesz najlepsze!

Kostka Makowo-Marcepanowa

Rada Mistrza: Dla większej puszystości KOMPLET KREM VOLU ubić z wodą o temp. ok 20°CPrzed posmarowaniem polewę KOMPLET Kiddy Choco należy lekko podgrzać

 

 

 

 

1. Ciasto
 
KOMPLET Jogosoft
 375 g
KOMPLET Nadzienie Makowe (suche)
 150 g
olej spożywczy 
150 g
woda 
290 g
2. Krem

 

KOMPLET KREM Volu

525 g

woda 
725 g
KOMPLET Nadzienie Makowe (suche)
75 g
 likier migdałowy Amaretto  75 g
3. Do rozwałkowania

 

marcepan 
350 g
4. Przybranie

kuwertura (biała, w płatkach)  25 g
łączna ilość 2.740 g

Wykonanie(60x20 cm):

  1. Wszystkie składniki masy ubić za pomocą luźlej trzepaczkilub płaskiej łopatki na średnim biegu. Równomiernierozsmarować na przygotowanej blasze (60x20) i upiec.
    • czas ubijania: ok. 3 minuty
    • naważka masy: ok. 965 g /1 blachę
    • temp. pieczenia: ok. 190 °C
    • czas pieczenia: ok. 25 minut
  2. Wszystkie składniki warstwy kremowej – z wyjątkiemKOMPLET Nadzienie Makowe i likieru migdałowego,które należy dodać pod koniec ubijania – połączyć i ubićza pomocą gęstej trzepaczki na szybkim biegu.
    • czas ubijania: ok. 4-5 minut
  3. Odmierzyć ok. 100 g gotowego kremu na przybranie,pozostałą część równomiernie rozsmarować nawystudzonym spodzie i odstawić w chłodne miejsce dostężenia.
    • naważka kremu: 1.300 g /1 blachę
  4. Marcepan rozwałkować na grubośc ok. 2 mm i nałożyć naciasto. Całość podzielić na równe kawałki i pokroić. Przypodziale na 10x6 cm z jednej blachy uzyskuje się 20 kostek.Każdą kostkę udekorować pozostałym kremem i posypaćkuwerturą w płatkach.

Produkty powiązane z recepturą

Receptury z tej kategorii

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media