Z dobrego upieczesz najlepsze!

Król Strzelców

Ciasto drożdżowe z nadzieniem makowym - sprawdzona, piłkarska receptura, której aromatyczny smak docenią wszyscy kibice.

 

 

 

 

 

 

Ciasto drożdżowe:
 
KOMPLET Gourmet Królewskie 30
  750 g
mąka pszenna, typ 550
1750 g
margaryna 375 g
drożdże 125 g
jaja 150 g
woda 750g
Nadzienie makowe
 
KOMPLET Makówka
700 g
margaryna 70%
210 g
woda 70 g
jaja 280 g
jabłka 500 g
KOMPLET Saftbinder 80 g
łączna ilość 5740 g

Wykonanie(7 szt):

  1. Składniki ciasta połączyć i wyrobić, podzielić na presy i odstawić do spoczynku. Następnie podzielić i zaokrąglić, ułożyć kawałki ciasta po 7 szt. do formy futbolówki. Odstawić do garowania.
    • czas mieszania: 1 minuta – pierwszy bieg 8 minut – drugi bieg
    • naważka:  1.300 g / presa 30 szt.
    • temp. ciasta:  24°C
    • garowanie:  ok. 40 minut
  2. Składniki nadzienia połączyć i napowietrzyć. Masę odstawić do spoczynku w chłodnym miejscu.Następnie nadziać porcje ciasta drożdżowego i upiec. Po ostudzeniu posmarować żelem KOMPLET Kiddy Gel Favourite i obsypać prażonymi płatkami migdałowymi.
    • czas napowietrzania:  5 minut
    • czas spoczynku:  ok. 30 minut
    • naważka nadzienia:  150 g / 1 forma
    • temp. pieczenia: 190°C
    • czas pieczenia:  ok. 30 minut
    • naważka: żel  40 g 
    • naważka: migdał 20 g

Produkty powiązane z recepturą

Receptury z tej kategorii

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media