Z dobrego upieczesz najlepsze!

Czarna Kostka Ananasowa

Rada Mistrza: Dla większej puszystości KOMPLET KREM VOLU ubić z wodą o temp. ok 20°C. Przed posmarowaniem polewę KOMPLET Kiddy Choco należy lekko podgrzać

 

 

 

 

1. Ciasto
 
KOMPLET M+S(receptura podstawowa)
350 g
konfitura morelowa 
75 g
2. Rolada czekoladowa

 

masa roladowa KOMPLET Rolada z kakao(receptura podstawowa)

700 g

3. Warstwa owoców

 

ananasy (w słupkach)
250 g
4. Warstwa kremu  
KOMPLET Krem Volu 600 g
woda  600 g
pasta ananasowa 30 g
5. Przybranie
 
marcepan, proporcja 1:1  350 g
KOMPLET Kiddy Choco  100 g
KOMPLET Krem Volu (receptura podstawowa) 200 g
ananasy (w plasterkach)  100 g
łączna ilość 3.105 g

Wykonanie(60x20 cm):

  1. Ciasto kruche rozwałkować na grubość ok. 2,5 mm, ułożyćna wcześniej przygotowaną blachę (60x20) i upiec.
    • naważka: ok. 350 g /1 blachę
    • temp. pieczenia: ok. 200 °C
    • czas pieczenia: ok. 8 minut
  2. Konfiturę morelową rozsmarować cienką warstwą nawystudzonym spodzie z KOMPLET M+S. Wykonać ciemnyblat biszkoptowy z KOMPLET Rolada zgodnie z recepturąpodstawową. Ostudzić, przeciąć poziomo i jedną warstwęnałożyć na spód wykonany z ciasta kruchego. Następnie nakapslu równomiernie rozłożyć owoce.
    • naważka warstwy owoców: ok. 250 g /1 blachę
  3. Składniki kremu (z wyjątkiem pasty ananasowej) ubić gęstątrzepaczką na szybkim biegu. Pastę ananasową dodać podkoniec ubijania, połowę gotowego kremu równomiernierozsmarować na spodzie.
    • czas ubijania: ok. 4-5 minut
    • naważka warstwy kremu: ok. 460 g /1 blachę
  4. Nałożyć drugi ciemny blat biszkoptowy KOMPLET Rolada,resztę kremu równomiernie rozsmarować, całość odstawićw chłodne miejsce do stężenia.
    • naważka warstwy kremu: ok. 460 g /1 blachę
  5. Marcepan do przybrania rozwałkować na grubość ok. 2 mm,pokryć ciasto, posmarować polewą KOMPLET Kiddy Choco.Podzielić na równe kawałki i pokroić. Przy podziale nakawałki 10x6 cm otrzymujemy 20 szt. z jednej blachy.Do przybrania wykonać krem KOMPLET Krem Volu zgodniez recepturą podstawową. Każdą kostkę udekorować kremem,na koniec położyć kawałki ananasa posmarowane glazurążelową (patrz: receptura podstawowa KOMPLET Kiddy GelFavourite Neutralny na odwrocie).

Produkty powiązane z recepturą

Receptury z tej kategorii

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media