Z dobrego upieczesz najlepsze!

Bagietka Warzywna

 

 

 

 


Ciasto  
KOMPLET Chleb Słodowiański 30
 3,00 kg
mąka pszenna, typ 550 7,00 kg
drożdże  0,07 kg
przyprawa do zup w proszku 0,07 kg
pieprz czarny, mielony 0,01 kg
woda  ok. 7,30 kg
Dodatki  
kukurydza (z puszki) 0,75 kg
marchew (w słupkach)
0,75 kg
papryka (w paskach, ze słoika) 0,75 kg
Dekoracja  
pestki słonecznika (łuskane) 0,35 kg
ziarno sezamowe (łuskane) 0,35 kg
pestki dyni (w całości) 0,35 kg
Ser Emmentaler (tarty) 0,35 kg
łączna ilość: ok. 21,10 kg

Wykonanie(60 szt. po 350g):

  1. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, pod konieczagniatania dołożyć do ciasta dodatki.
    • czas zagniatania: 15 minut – pierwszy bieg 15 minut - drugi bieg
    • temp. ciasta: 24-26°C
  2. Po zakończeniu zagniatania ciasto umieścić w lekkonaoliwionych wanienkach i odstawić do garowania.
    • czas gary ciasta: 3-4 godzinyw temp. pokojowej
  3. Po upływie czasu gary ciasto wyrzucić na stół obficieposypany mąką i oprószyć mieszanką do przybrania.Następnie podzielić ciasto na podłużne kawałki i ułożyć nawyłożone papierem blachy perforowane. Bagietkę warzywnąmożna na obu końcach skręcić, nadając w ten sposób typowąformę chleba Słodowiańskiego.
    • naważka: 150 g lub 350 g(co daje 140 lub 60 szt.)
  4. Następnie bez dodatkowego garowania upiec bagietki podparą. Po 5-10 minutach zmniejszyć temperaturę pieczenia.
    • temp. pieczenia: 240 °C spadająca do 200 °C 
    • czas pieczenia: ok. 26 minut – dla 150 g i ok. 35 minut – dla 350 g

Produkty powiązane z recepturą

Receptury z tej kategorii

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media