Z dobrego upieczesz najlepsze!

Chleb Chia Jesienny

 

 

 

 

 

 

Chleb Chia Jesienny 

750 g, 21 sztuk 

 

Ciasto  
KOMPLET Chia 40            4,000 kg
mąka pszenna, typ 550
           2,500 kg
mąka żytnia, typ 720
           1,500 kg
zakwas piekarniczy TA 160/16 SO            3,000 kg
drożdże            0,200 kg
olej roślinny            0,250 kg
woda     około 6,100 kg
Dodatki  
szczypiorek (świeży)            0,300 kg
młoda cebulka (świeża)            0,300 kg
Dekoracja  
sezam             0,300 kg
KOMPLET Chia 40             0,300 kg
łączna ilość: około 18,750 kg

Wykonanie:

  1. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto (szczypiorek i cebulkę dodać dwie minuty przed końcem miesienia ) i odstawić do garowania. 
    • czas miesienia (miesiarka spiralna):8 minut – pierwszy bieg, 3 minuty – drugi bieg
    • temperatura ciasta: 26 stopni C
    • czas gary ciasta: ok. 20-25 minut
  2. Po upływie czasu gary rozważyć ciasto na kęsy, zaokrąglić i lekko wydłużyć. Następnie zwilżyć je wodą, obtoczyć w mieszance dekoracyjnej i włożyć do foremek. Odstawić do garowania.
    • naważka ciasta: 0,850 kg
    • czas gary kawałków ciasta: 35-45 minut w temperaturze 30 stopni C i wilgotności względnej 70%
  3. Po upływie czasu gary wsunąć do pieca i zaparować. Pod koniec pieczenia otworzyć cug.
    • temperatura pieczenia: 240 stopni C spadająca do 200 stopni C
    • czas pieczenia: 50-55 minut
mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media