Z dobrego upieczesz najlepsze!

Chleb Wiejski Orkiszowy z wędzoną szynką i kukurydzą

 

 

 

 


Ciasto  
KOMPLET Chleb Orkiszowy
  4,00 kg
mąka orkiszowa, jasna, typ 630
 6,00 kg
KOMPLET Capital 3%
 0,30 kg
drożdże  0,30 kg
woda ok 5,60 kg
sól 0,13 kg
Dodatki  
wędzona szynka (pokrojona w kostkę) 
1,60 kg
kukurydza z puszki 1,60 kg
Dekoracja  
grys kukurydziany
0,50 kg
łączna ilość: ok. 20,03 kg

Wykonanie(43 szt. po 400 g):

  1. Wszystkie składniki ciasta połączyć i zagnieść. Pod konieczagniatania dodać szynkę i kukurydzę. Wyrobione ciastoodstawić do spoczynku.
    • czas zagniatania : 3 minuty – pierwszy bieg  7 minut – drugi bieg
    • temp. ciasta: 26 °C
    • czas spoczynku ciasta: ok. 20 minut
  2. Po upływie czasu spoczynku wyrobić kawałki ciasta nadającim okrągły kształt. Po krótkim czasie garowania uformowaćbagietki.
    • waga jednostkowa ciasta: 0,45 kg
  3. Następnie bagietki zwilżyć, obtoczyć w grysiekukurydzianym (ok. 12 g /1 bagietkę) i ułożyć na stelażach dobagietek lub na podkładach do garowania.
    • czas gary: ok. 30 minut
  4. Po upływie czasu gary wykonać lekko ukośne nacięcia i pochwili garowania upiec pod parą.
    1. temp. pieczenia: 230 °C(jak wypieku bułek)
    2. czas pieczenia: 25 minut

Produkty powiązane z recepturą

Receptury z tej kategorii

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media