Z dobrego upieczesz najlepsze!

Kwaśny Chleb Wiejski z orzechami

 

 

 

 


Ciasto  
KOMPLET Marathon MS 35
  3,60 kg
mąka pszenna, typ 550
 3,60 kg
mąka żytnia, typ 720
 2,80 kg
drożdże  0,20 kg
woda  5,00 kg
śmietana, kwaśna 1,70 kg
Dodatki  
orzechy włoskie (łamane) 0,80 kg
Dekoracja  
ziarno lnu 0,30 kg
płatki owsiane 0,30 kg
ziarno sezamowe (łuskane) 0,25 kg
łączna ilość: 18,55 kg

Wykonanie:

  1. Ze wszystkich składników – z wyjątkiem orzechów włoskich,które należy dodać pod koniec zagniatania – zagnieść ciasto.
    • czas zagniatania: 15 minut – pierwszy bieg 5 minut – drugi bieg
    • temp. ciasta: 26°C
    • czas spoczynku ciasta: ok. 20-30 minut
  2. Po upływie czasu spoczynku odważyć kawałki ciastai uformować. Po krótkim garowaniu nadać im podłużnykształt, zwilżyć wodą i obtoczyć w posypce (ok. 45 g /1 chleb).Ułożyć w natłuszczonych formach i głęboko naciąć wzdłużaż do samego dna i odstawić do garowania.
    • waga jednostkowa ciasta: 0,85 kg
    • czas gary: ok. 35-45 minut
  3. Po upływie czasu gary zapiec pod parą.
    • temp. pieczenia: 240 °C spadająca do 200 °
    • Cczas pieczenia: 45 minut

 

Produkty powiązane z recepturą

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media