Z dobrego upieczesz najlepsze!

Szybka Piłka

Pyszne drożdżowe bułeczki w kształcie piłki.

Rada Mistrza: aby wypiek przypominał piłkę trzeba zastosować jasne i ciemne ciasto. Osobne przygotowanie kompensuje różnice przebiegu procesu gary obu rodzajów ciasta. Przygotowane, surowe kawałki ciasta można zamrozić, a następnie układać je w natłuszczonej foremce zależnie od potrzeb.

 

 


Ciasto  jasne ciemne
KOMPLET Świeżynka 20   600 g  600 g 
mąka pszenna, typ 550   3.000 g  3.000 g
cukier  450 g  600 g
masło/margaryna   420 g  420 g
drożdże   300 g  480 g
jaja   300 g  300 g
woda   1050 g  1200 g
kakao  -  150 g
cynamon  -  30 g

Dekoracja

   
masło (roztopione)     1050 g
cukier    420 g

łączna ilość: 14370 g

Wykonanie(42szt):

  1. Ze wszystkich składników wyrobić oba rodzaje ciasta.
    • czas miesienia(miesiarka spiralna): 2 minuty – pierwszy bieg,  8 minut – drugi bieg
    • temp. ciasta: 24°C
    • czas gary ciasta: 10 minut
  2. Po upływie czasu gary odważyć presy ciasta. 
    • naważka: 1.200 g
    • czas gary presy ciasta:  10 minut
  3. Po upływie czasu gary presy wyrobić za pomocą dzielarki okrągłe kawałki ciasta. Papierowe foremki futbolówki nasmarować tłuszczem. Ułożyć w każdej 7 kawałków, na przemian jasnego i ciemnego ciasta.
    • Czas gary kawałków ciasta: 35-40 minut
    • temp. pieczenia: 170°C
    • czas pieczenia: 25 minut
  4. Po upieczeniu posmarować ciasto roztopionym masłem i posypać cukrem lub wykonać glazurę wykorzystując KOMPLET Kiddy Gel Morelowy i udekorować gruboziarnistym cukrem.
 

Produkty powiązane z recepturą

Receptury z tej kategorii

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media