Z dobrego upieczesz najlepsze!

CHLEB ŻYTNIAK MIESZANY

KOMPLET Chleb Żytniak CL



 

 

 

 

KOMPLET Chleb Żytniak CL 2,5 kg
mąką żytnia, typ 720 3,8 kg 
mąka pszenna, typ 750 4 kg
drożdże  0,30 kg
woda  6,5 kg
łączna ilość  17,10 kg

Wykonanie:

  1. Ze wszystkch składników wyrobić ciasto i odstawić do garowania. 
    • czas mieszania (miesiarka spiralna): 6 minut - 1 bieg 4 minuty- 2 bieg
    • temperatura ciasta: 26 C
    • czas gary ciasta: 20 minut
  2. Następnie podzielić ciasto na kęsy, uformować, ułożyć na blachach i odstawić do garowania. 
    • naważka:  0,85 g
    • czas pieczenia:  25 - 30 minut
  3. Po upływie czasu gary chleb posypać mąką żytnią, korzystając przy tym z szablonu piłkarskiego, wsunąć do pieca i zaparować. Na około 15 minut przed końcem pieczenia otworzyć wyciąg. 
  • temperatura pieczenia: 240 C spadająca do 200 C
  • czas pieczenia: około 50 minut

 

 

 

 

 

Produkty powiązane z recepturą

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media